افزایش هوش کلامی در سخنرانی
برای افزایش هوش کلامی باید تمریناتی را بصورت مداوم در یک مدت زمان خاص انجام دهید که بتواند تاثیراتی ماندگار در ذهن شما ایجاد نماید.
در روابط روزمره ای که برای ما بوجود می آید، بدلیل محدود بودن واژگان ما، از مهارت های کلامی ناقصی برخوردار هستیم و واقعا نمی توانیم با کلمات و جملاتی ساده و کلیشه ای، منظورمان را بخوبی به دیگران بیان کنیم و ارتباطاتی اثر بخش را ایجاد نماییم .
باید بعنوان یک انسان و فردی تعاملی، بتوانیم یک مفهوم خاص را بسته به شرایط موجود و نوع مخاطب خود، با جملات و کلماتی متفاوت بیان کنیم تا سطح بالاتر و اثر بخش تری از ارتباطات اجتماعی و خانوادگی را تجربه کنیم!
اگر نتوانیم از این توانایی استفاده کنیم مطمئنا در ارتباطات خود دچار سوء تفاهمات جبران ناپذیری خواهیم شد.
افزایش هوش کلامی به شما کمک می کند تا بتوانید با کلماتی قدرتمند و اثرگذار، بخوبی یک صحبت متقاعد کننده و موزون و منسجم ایجاد نمایید.
مهارت های کلامی و افزایش هوش کلامی را می توان به وسیله مقدار و دامنه ی دانش لغوی شما و به وسیله میزان توانایی تان در درک ارتباط میان واژه ها اندازه گرفت.
هوش کلامی یا مهارت های کلامی به شما کمک می نماید تا بتوانید کلمات و جملات مناسب را با توجه به فردی که با او می خواهید صحبت نمایید و هدف خود از صحبت را، بخوبی در کنار هم قرار دهید و منظور و مقصود خود را بخوبی ارائه نمائید.
برای اینکه بتوانید در شرایط مختلف و در ارتباط با افراد مختلف در زندگی و کار خود، ارتباطات کلامی خوب و اثربخش برقرار نمائید قطعا باید بتوانید هوش کلامی خود را ارتقاء دهید.
کلام تو عصای معجزه گر توست .
۱- چرا مهارت های کلامی اهمیت دارد؟
در آغاز قرن بیستم، روانشناسان دریافتند که میان مقدار و قدرت دایره واژگان با موفقیت فردی، ارتباط نزدیکی وجود دارد.
بگونه ای که هر چه دایره واژگان شما وسیع تر و هوش کلامی شما بهتر و بیشتر باشد، در کل در کار، زندگی شخصی، ارتباطات شغلی و تحصیل موفق تر خواهید بود و بهتر و مطمئن تر جلو خواهید رفت.
واژگان قدرت شگرف و وسیعی دارند.
افرادی که قدرت واژه هایشان را تحت کنترل دارند، دارای قدرت متقاعد کردن، الهام بخشی و تحت تاثیر قرار دادن هستند.
بنابریان حیرت آوری نیست اگر بگوئیم واژه ها و قدرتشان یک از مهم ترین عوامل انقلاب علمی در قرن بیست و یکم بوده است.
۲- نداشتن مهارت کلامی ( هوش کلامی)
یکی از دلایل عدم ارتباطات خوب افراد یکدیگر، نداشتن مهارت های کلامی یا هوش کلامی است.
هنگامی که ندانیم از چه کلماتی استفاده کنیم تا منظور و مفهوم قلبی ما را برساند مطمئنا در ارتباطات دچار تنش خواهیم شد.
تونی بوزان یکی از پیشگامان مهارت های کلامی و افزایش هوش کلامی جمله ای زیبا و قابل تامل دارند :
قلم قوی تر از شمشیر است!!
فقط به شرط آنکه مغزی که در پشت آن قرار گرفته است، بداند چطور کلمات را بکار برد…
این جمله بیان می کند که هر روز باید بدنبال یادگیری مهارت های کلامی و افزایش هوش کلامی باشیم تا بتوانیم ارتباطاتی قدرتمندتر، موثرتر و اثر بخش تر را رقم بزنیم.
۳- مسیر ما در افزایش هوش کلامی
در راستای آموزش مهارت های کلامی قدرتمند در سخنرانی و ارائه هایی مدیریتی و افزایش هوش کلامی در این سلسله مقالات سعی داریم تا مهارت های کلامی ( افزایش هوش کلامی ) مورد استفاده در ارائه های سخنرانان بزرگ دنیا را مورد بررسی قرار دهیم تا بتوانیم از این مهارت های کلامی، برای ارائه های خود الگو برداری کنیم.
پیتر دراکر از بزرگان بازاریابی و فروش دنیا نیز جمله ای جالب دارد که قابل تامل می باشد:
در لحظه ای که یک قدم از پائین به بالا بر می دارید، اثر بخشی شما بستگی به توانایی تان دارد تا از طریق واژه ی گفتاری و نوشتاری به دیگران برسید.
مطمئنا برای اینکه بتوانیم یک قدم بالاتر و بیشتر در مسیر موفقیت برداریم باید بتوانیم تا مهارت های کلامی و نوشتاری خود را گسترش دهیم تا بتوانیم ارائه هایی اثر گذار داشته باشیم و بتوانیم ارتباطاتی قوی را رقم بزنیم!
در مسیر یادگیری مهارت های کلامی و افزایش هوش کلامی باید ماموریت و رسالت خود را در کسب و کار خود و آموزش های خود به یاد بیاورید و ببینید که یادگیری مهارت های کلامی چقدر می تواند در پیشرفت و ارتقاء شغلی شما موثر و مفید باشد.
اگر به موضوع کسب و کار خود ماموریت و رسالت وجودی خود آگاه باشید، همین می تواند سبب ایجاد کشش و جاذبه برای یادگیری و افزایش هوش کلامی شود!
در این ادامه در مورد یکی دیگر از تمریناتی که سبب افزایش هوش کلامی و قدرت سخنوری می شود را مورد بررسی قرار می دهیم. تمرینی ساده اما بسیار کاربردی و اثرگذار به نام اسامی متفاوت!
۱- تمرین هوش کلامی – اسامی برعکس
در اسامی متفاوت، با انگشت اشاره به هر یک از اجسام اطراف خودمان اشاره نموده و اسم آن شی را بیان نمی کنید و یک نام دیگر برای آن در نظر می گیرید و بلند بیان می کنید.
به دیوار اشاره می کنید و می گویید موبایل
به دفتر اشاره می کنید و می گویید شارژر
به کامپیوتر اشاره می کنید و می گویید ساعت
و به همین ترتیب پیش می روید…
سعی کنید در اجرای این تمرین، از نام یک شی ، بیشتر از یکبار استفاده نکنید تا ذهن شما به خوبی به چالش کشیده شود.
مثلا در اشارات خود به وسایل، از ساعت یکبار استفاده کنید.
این تمرین را همین الان در حد ۲۰ ثانیه شروع کنید به اجرا کنید!
این تمرین ذهن شما را به چالش می کشد و مانند ورزشکاران که ماهیچه های خود را تقویت می کنند، ذهن خود را قدرتمند می کنید تا در موقعیت های مختلف براحتی بتوانید عکس العمل نشان دهید و صحبت کنید و حرف کم نیاورید.
این تمرین افزایش هوش کلامی همچنین به منظم کردن کلمات و جملات در ذهن شما هم کمک می کند تا بتوانید در یک موقعیت با توجه به هدف خود و مخاطب، کلمات مناسب را کنار هم قرار دهید و صحبت یا سخنرانی نمایید.
هدف از تمرینات افزایش هوش کلامی، همانند تمرین اسامی متفاوت، قدرتمند کردن ذهن برای صحبت و سخنرانی در هر لحظه می باشد.
افزایش هوش کلامی سبب افزایش قدرت سخنوری شما در زندگی و کسب و کارتان خواهد شد. پس تمرینات افزایش هوش کلامی را جدی بگیرید و هر روز، دقایقی را به اجرا آنها اختصاص دهید و به دیگران هم آموزش بدهید.
۲- تمرینی فوق العاده اثربخش برای افزایش هوش کلامی
یکی دیگر از قدرتمندترین و اثرگذارترین تمرینات برای افزایش هوش کلامی را در ادامه مطالعه نمایید. این تمرین را هر روز در حد ۳۰ ثانیه معجزه می کند..
شما قطعا باید بعنوان فردی که می خواهد در زندگی خود حس خوب داشته و موفق باشد، مهارت های کلامی خود را ارتقاء و گسترش دهید.
تمرین تندگویی را باید هر روز در حدود ۳۰ ثانیه به مدت ۳ هفته انجام دهید تا نتایج فوق العاده آن را در ارتباطات کلامی خود مشاهده کنید. بعد از این ۳ هفته هم می توانید تا ۱ دقیقه این تمرین را گسترش دهید تا در زمینه مهارت کلامی به یک نابغه کلامی تبدیل شوید!
در این کلیپ بصورت ساده و کاربردی در مورد بکارگیری این تکنیک و تمرین قدرتمند صحبت می کنیم.
این کلیپ را به دوستان خود هم معرفی نمایید.
فیلم بکارگیری تکنیک تندگویی و افزایش هوش کلامی
نحوه بکارگیری تکنیک تندگویی را می توانید بطور کامل در فیلم زیر مشاهده بفرمائید. این فیلم را به دوستان خود هم نشان دهید تا بتوانند هوش کلامی خود را ارتقا دهند و در کسب و کار و زندگی خود بخوبی ارتباطات کلامی را برقرار نمایند.
۳- تمرین هوش کلامی – تمرین پرتاب داستان
تمرین پرتاب داستان یا داستان دزدی یکی از تمرینات جذاب، اثربخش و کاربردی برای افزایش هوش کلامی می باشد که براحتی می توانید آن را در جمع های مختلف اجرا نمایید.
این تمرین سبب به چالش کشیدن ذهن شما و افزایش مهارت سخنوری در هر لحظه می شود.
این تمرین به افزایش قدرت سخنرانی بداهه شما هم بسیار کمک می کند.
بدین صورت که در هر لحظه بتوانید متناسب با مخاطبان خود و هدف سخنرانی، یک صحبت اثربخش ارائه دهید.
در این تمرین افزایش هوش کلامی، یک نفر یک داستان فرضی را شروع می کند و مقداری بیان می کند و بعد یک توپ را که در دست دارد به سمت فردی دیگری پرتاب می کند تا فرد بعدی داستان را ادامه دهد.
در این تمرین باید فرد بعدی که توپ را دریافت می کند، خود را باید جای گوینده قبلی داستان بگذارد و داستان را با همان شخصیت و همان موقعیت ادامه می دهد.
این تمرین ذهن شما به خوبی به چالش می کشد چرا که باید خود را بسرع جای گوینده قبلی داستان بگذارید و از زبان او، داستان را ادامه دهید.
چون در این تمرین معلوم نیست که نفر بعدی گوینده داستان چه فردی است، شما در حالت آماده باش هستید که بتوانید داستان را ادامه دهید و خللی در مسیر داستان ایجاد نشود.
برای اجرای این تمرین، هر داستان واقعی یا تخیلی که به ذهن تان می رسد را باید بیان کنید تا صحبت گوینده قبلی داستان قطع نشود.
این تمرین را با بچه ها هم می توانید انجام دهید.
بگونه ای که چند نفر بچه را دور هم جمع کنید و کمی در مورد این تمرین توضیح دهید و شروع به اجرای آن کنید.
که هم سبب سرگرمی آنها شود و هم سبب افزایش هوش کلامی و مهارت سخنوری در جمع آنها شود.
۴- تکنیکی قدرتمند در افزایش هوش کلامی و اعتماد به نفس
برای افزایش مهارت های کلامی خود در ارتباطات و افزایش اعتماد به نفس، قطعا باید تمرینات مختلفی را بصورت مستمر انجام دهیم.
تمرینات بسیاری برای افزایش هوش کلامی در ارتباطات وجود دارد.
.
اگر جاش بودم!
اگر جای اون سخنران بودم،
اگر جای اون معلم بودم،
اگر جای اون مجری بودم،
اگر جای او مدیر بودم،
اگر جای اون فروشنده بودم،
اگر جای اون فرد بودم،
چه صحبتی را انجام می دادم و چکاری را می کردم؟!
آیا تا حالا خودتان را جای یک فرد سخنران قرار داده اید که از دید او فکر کنید ، چه صحبت بهتری را یا چه کار اثربخش تری را می توانستید انجام دهید؟
اگر در حال تماشای یک فیلم هستید، در صحنه های مختلف به این فکر کنید که اگر بجای فرد گوینده پیام بودید، الان چه جمله ای شبیه آن یا حتی بهتر از آن را بیان می کردید.
گاهی در طول روز خودتان را جای دیگران قرار دهید و ببینید که اگر جای آنها بودید چه صحبتی و چه کاری را انجام می دادید؟!
داستان ذهن ما همین است آنقدر باید تلاش کنیم در مسیر سخنرانی، مطالعه و تمرین داشته باشیم تا بتوانیم مقاومت های ذهنی خود را بشکنیم و رشد کنیم.
با تکرار و تمرین است که می توانیم توانمندی های خود را بروز دهیم و حس اعتماد به نفس را در قلب خود احساس کنیم.
۵- صحبت در مورد کلمات نامتشابه
سه کلمه نامتشابه را انتخاب کرده و درمورد آنها شروع به یک صحبت ۱ الی ۲ دقیقه ای کنید.
مثلا : گردو، شامپو ، گاو
شروع به صحبت کنید بگونه ای که این سه کلمه در صحبت های شما نمایان باشند!
در یک روز گرم تابستان وقتی وارد حیاط خانه پدربزرگم شدم، گاو بزرگ و تک شاخی را دیدم که به درخت گردوی وسط حیاط کنار حوض اب بسته شده بود و جلوی مسیر رفتن من به سمت حوض را که بر روی آن شامپوی من بر روی آن بود بسته بود و ….
بخش بسیار مهمی از ارتباطات ما با کلمات و جملاتی است که انتخاب میکنیم و به زبان می آوریم و هر چقدر این مهارت های کلامی ما قوی تر شوند و تمرین هوش کلامی را انجام دهیم، ارتباطاتی اثر بخش تر و موثر تر خواهیم داشت.
۶- بازی من مثل …. هستم!
این بازی، می تواند بصورت گروهی انجام شود تا هم یک بازی و تفریح باشد و هم فعالیتی برای بالا بردن هوش کلامی شما!
این بازی بخوبی ذهن شما را تحت چالش شدید قرار می دهد و سبب می شود که برای یافتن کلمات جدید و متفاوت بسیار تلاش نمایید.
بازی من مثل …. هستم!
در این بازی، نفر اول بیان می کند :
من مثل یک عقاب هستم!
نفر بعدی که در کنار او قرار دارد بیان می نماید که :
شما مثل یک عقاب هستید و من هم مثل یک گل هستم!
نفر بعدی:
شما مثل یک گل هستید و من هم مثل یک هواپیما هستم
و این تکرار جملات و کلمات ادامه پیدا می کند…
هر کلمه ای که دوست داشتید می توانید استفاده نمایید و این تمرین و بازی بصورت مرتب بین افراد انجام می شود.
این بازی می تواند بخوبی ذهن شما را بخوبی به چالش بکشاند و به مرور حتی باعث افزایش دایره واژگان شما می گردد.
در این تمرین باید توجه داشته باشید که کلماتی را بگویید که در حین انجام بازی، هیچ فردی بیان نکرده باشد!
این تمرین به شما کمک می کند که در لحظه بتوانید کلمات مناسب را در ارتباطات کلامی بیان نمایید.
در لحظه، یعنی زمان و مکان مناسب و مقابل افراد خاص، باید بتوانیم کلمات مناسب را انتخاب نماییم و بیان کنیم و این تمرین برای اینکار و تقویت ناخودآگاه مغز شما بسیار کمک کننده خواهد بود.
فیلم تقویت هوش کلامی – بازی من مثل … هستم
فیلم بازی ” من مثل … هستم” را در ادامه مشاهده بفرمائید.
۷- تمرین تشابه دو چیز نامربوط
تمرین تشابه دو چیز نامربوط
در تمرین تشابه دو چیز نامربوط، دو کلمه ای که به هم ارتباط ندارند را انتخاب می کنیم و بعد شروع به بیان، تشابه آن دو کلمه می کنیم.
دو کلمه ای که انتخاب می کنید سعی کنید که کمترین ارتباط با هم را داشته باشند.
بطور نمونه دو کلمه خودکار و دفتر یا میز و صندلی یا در و دیوار، خیلی بهم نزدیک هستند و ارتباط دارند.
اما کلماتی مانند صندلی و اسب، کولر و دمپایی یا سیب و کیف، چندان ارتباطی با هم ندارند.
بیان تشابه این کلماتی که بهم ارتباط ندارند می تواند ذهن شما را بخوبی به چالش بکشاند و یک تمرین ذهنی خوبی را اجرا نمایید.
فیلم تقویت هوش کلامی – تمرین تشابه دو چیز نامربوط
فیلم تقویت هوش کلامی- تمرین تشابه دو چیز نامربوط را در ادامه مشاهده بفرمائید.
۸- افزایش مهارت کلامی با تیز حسی!
تیزحسی به شما کمک می کند تا بتوانید بخوبی محیط اطراف خود را بررسی نمایید و بتوانید اثربخش و موثر با دیگران ارتباط کلامی برقرار نمایید.
اینکه نکات خوب دیگران را بگیریم و در گفتار و رفتار خود استفاده کنیم و نکات منفی دیگران را توجه داشته باشیم که در گفتار و رفتار خود نداشته باشیم، این یعنی تیزحسی!
اگر جایی از صحبت های یک نفر حس خوب پیدا کردید، قسمت هایی از صحبت های او را بنویسید و به یاد داشته باشید تا بتوانید از آن صحبت ها یا شبیه آنها، در گفتگوهای خود نیز استفاده نمایید.
اگر هم جایی از صحبت های یک نفر حس بدی پبدا کردید، متوجه باشید که او از چه کلمات و جملاتی استفاده می نماید و شما آنها را از صحبت ها و گفتگوهای خود حذف نمایید!
این تیزحسی نه تنها در گفتار و رفتار ما باید مورد توجه قرار بگیرد بلکه باید پوشش ما نیز مورد توجه قرار بگیرد!
گوش به زنگ کلمات جدید باشید.
در زندگی روزمره، در تلویزیون و رادیو و محیط های اجتماعی مثل فروشگاه یا در جلسات کاری در شرکت، گوش به زنگ کلمات جدیدی باشید که معمولا استفاده نمی کنید!
این تمرکز حواس، نه تنها شما را واژه پردازبهتری خواهد کرد، بلکه از شما شنونده بهتری خواهد ساخت و در نتیجه این تمرکز، به مرور زمان، دایره واژگان شما وسیع تر می شود و براحتی می توانید در جلسات موثر تر و اثر بخش تر صحبت کنید.
یک دفتر یادداشت مخصوص کلمات جدید داشته باشید و هر کلمه ای را می بینید جذاب است و شما استفاده نمی کنید بنویسید و به دایره واژگان خود اضافه کنید.
اقدامک برای افزایش مهارت کلامی
کمی فکر کنید و ببینید که امروز چه کلمات جدیدی را از افراد مختلف یا رسانه های خبری شنیدید که می تواند برای شما جذاب باشد و استفاده نمی کردید.
این کلمه یا کلمات را در سه جمله مختلف مورد استفاده قرار دهید.
فیلم افزایش مهارت کلامی در ارتباطات
در ادامه فیلم آموزش تیزحسی در ارتباطات کلامی را مشاهده بفرمائید.
۹- سوالات رگباری در افزایش مهارت کلامی
خیلی مواقع برای ما پیش می آید که قبل از اینکه وارد یه ارتباط کلامی شویم، مثلا یک ارائه، یک presentation، یک سخنرانی، یک مذاکره فروش، افکار منفی، مرتب و مرتب در ذهن ما نجوا میکنند:
اگر برم نشه، اگر این حرف رو بزنه نتونم جوابش رو بدم، اگر این اتفاق بیفته، این اتفاق بد بیفته چی، اگر این سوال رو از من بپرسن من نتونم جواب، اگر…
در واقع تمام افکار منفی ما در هنگام یک ارتباط کلامی، چند برابر می شود، چرا که ذهن ما مسائل منفی رو خیلی راحتتر قبول می کند،یعنی همیشه در حال بافتن این مسائل منفی برای خودش می باشد و قبل از یک ارتباط کلامی حالا فروش، مذاکره، سخنرانی، ارائه، مشاوره این اتفاق خیلی بیشتر و بیشتر می شود!
ما باید این رویه را بصورت خودآگاه تغییر دهیم و نگذاریم که ناخودآگاه ما کنترل تمام ذهن ما و آن ارتباط کلامی را بدست بگیرد!
باید در این زمان، همین سوالات منفی را مثبتش رو بیان کنیم و مرتب و مرتب آنها را تکرار کنیم:
اگر رفتم صحبت کردم و یک ارتباط خوب رو برقرار کردیم چی؟ اگر صحبتهام رو قبول کردن چی؟ اگر این محصول رو ازم خریدن چی؟
اگر این محصول رو بعدا مقدار زیادیش رو از من خریدن چی
اگر تو این مذاکره تونستم حرفم رو به کرسی بنشونم چی
اگر تو این صحبت و مشاوره تونستم خوب توجیه کنم، خوب متقاعد کنم طرف مقابل رو چی؟
اگر رفتم اگر رفتم، خوب شد، خوب شد، خوب شد،
شروع به بیان این سوالات مثبت به طور خودآگاه و به طور رگباری کنید: اگر اگر اگر خوب شد چی؟
این سوالات را هر روز و هر لحظه،بیان کنید تا که ذهن ناخودآگاه تان تحت تاثیر قرار بگیرد.
از انجایی که این تاکتیک را خودم در بسیاری از ارتباطات کلامی استفاده نموده ام می توانم به جرات بیان کنم که با انجام این کار،ذهن در ارتباطات کلامی بسیار فعال می شود و واقعا با درصد بسیار زیادی ، می توانیم آن موفقیت را بدست آوریم!
اگر رفتم و این اتفاق افتاد و اتفاق خوب افتاد چی؟
اگر رفتم و تونستم همه سوالاتی که میپرسیدن رو جواب بدم چی؟
اگر این اتفاق خوب بیفته چی؟
در قبل از هر ارتباط کلامی و ارتباطی، سوالات مثبت رو رگباری را با خودتان بیان کنید تا ذهن ناخودآگاه شما تحت تاثیر قرار بگیرد.
این یکی از تاکتیکهای بسیار مهم برای بهتر شدن حس و حال شما می باشد و همچنین کمک می نماید تا ذهن تان و دهان تان باز شود برای برقراری یک ارتباط کلامی قدرتمند!
در دوره غیرحضوری بالا بردن هوش کلامی پیشرفته چه مطالبی بیان خواهد شد؟
مهارت های کلامی اثرگذار و معرفی حرفه ای خود در ارتباطات کلامی
تکنیک های سخنرانی بداهه حرفه ای
نحوه بیان یک سخنرانی تاثیر گذار و منظم
تکنیک های اثرگذار و قدرتمند در متقاعد سازی
تکنیک های حاضر جوابی در ارتباطات کلامی
هیپنوتیزم کلامی قدرتمند
تقویت صدا و افزایش قدرت آن
آموزش سخنرانی حرفه ای در کنار بالا بردن هوش کلامی پیشرفته
آداب سخنرانی و ارتباط موثر برای مدرسان و مدیران
تکنیک های شخصیت شناسی حرفه ای
سرفصل ها و مطالبی جامع، کاربردی و اثرگذار که شما را کمک می نماید تا بعد از دوره بتوانید با بالابردن هوش کلامی و با اعتماد به نفس و حسی خوب، علاوه بر صحبت در جمع های مختلف، کسب و کار خود را نیز رشد و ارتقاء دهید!