اپلیکیشن بیان ماندگار را دانلود و نصب کنید
ترس از سخنرانی و راه کارهای مقابله با آن

راه کارهای مقابله با ترس از سخنرانی

فهرست مطالب

راه کارهای مقابله با ترس از سخنرانی

ترس از سخنرانی موضوعی است که امروزه خیلی از افراد با آن مواجه هستند و آن را تقریبا یک غول ترسناک می بینند.

در صورتی که اگر با این موضوع با دانش و اصول خودش مقابله کنید به راحتی قابل حل می شود و از سخنرانی در هر جمعی لذت خواهید برد. پس برای بدست آوردن این دانش تا انتها همراه ما باشید.

مسیر ترس در بدن ما شبیه سیستم اعلام حریق آتش نشانی می باشد! به محض شنیدن صدای خطر به خاطر حریق، بطور سریع و بدون معطلی، آتش نشانان  خود را از میله اتاق خود پائین انداخته و خود را سریعا به خودروی آتش نشانی رسانده تا به سمت حریق بروند.

وقتی ما در معرض خطر قرار می گیریم، از آنجاکه بدن ما در برابر محرک‌های بیرونی هوشیار و گوش‌به‌زنگ است، سریعا آدرنالین در خون تزریق می گردد.

در نتیجه سبب تنفس بالا و تشدید ضربان قلب، دلهره و رنگ پریدگی، تعرق بالا و انقباض ماهیچه ای، خشک شدن دهان، سیاهی رفتن چشم ها و خشک شدن دهان می گردد. بعد از آن شما را در وضعیت آماده‌ای قرار می‌دهد.

با توجه به اینکه این آمادگی در حد معقولی کنترل نمی شود و مدیریت ‌آن از دست ما خارج می شود، براحتی دیگر نمی توانیم فکر کنیم و در نتیجه آن، صحبت های ما هم همراه با ترس خواهد بود!

 

علائم ترس از سخنرانی

این حالت را در ابتدای سخنرانی های خود هنگامی که در یک جمع غریبه می خواهیم صحبت کنیم نیز وجود دارد.

 

۱- بدن ما دو سیستم فیزیکی دارد: سیستم پیشران و سیستم متوقف کننده!

سیستم متوقف کننده، می خواهد تا ما را در برابر خطرات محیطی محافظت کند و به همین دلیل سعی دارد تا ما را از انجام کارهایی که برای ما ترس دارد باز دارد.

اما سیستم پیشران، سعی دارد تا ما را به سمت فرصت های جدیدی که می تواند سبب ایجاد حس خوب و حسی از موفقیت باشد، سوق دهد. به همین دلیل ما را به سمت فعالیت هایی سوق می دهد که شاید از آن ها می ترسیم ولی در نتیجه انجام آن، حس خوبی از موفقیت را درک می کنیم!

 

سیستم پیشران در ترس از سخنرانی

 

در هنگامی که شروع به سخنرانی می کنیم، برای این که بتوانیم از سیستم پیشران استفاده کنیم و خود را به سمت موفقیت و ایجاد حس خوب، سوق دهیم نباید سعی کنیم که خود را آرام کنیم!

 

  باید ماموریت و رسالت خود در سخنرانی را به یاد داشته باشیم و با توجه به آن، سیستم پیشران را فعال کنیم و با انرژی آن، به سمت ایراد یک سخنرانی جذاب پیش برویم.

 

این یک نمونه گفتگوی درونی عالی و پر انرژی برای ایراد یک سخنرانی عالی همراه با هیجان می باشد :

تلاشم را بر این می گذارم

تا بر روی دلایلی تمرکز کنم که

سبب می شوند اضطراب بدل به هیجان گردد.

 

باید بتوانیم با در نظر داشتن یک ماموریت و رسالت عالی برای سخنرانی خود، چرخه ترس را متوقف کنیم !

 

ترس در سخنرانی

 

۲- چرخه ترس در آموزش سخنرانی و فن بیان

هنگامی که فکر می کنیم اگر سخنرانی کنیم، شاید خراب کنیم، یک حس بد در ما ایجاد می شود. حس ضایع شدن و کلا یک حس بد. در نتیجه علائم فیزیکی مثل نفس نفس زدن و تعرق و … ایجاد می شود.
و در آخر هم سخنرانی نمی کنیم تا ضایع نشویم و حس بد پیدا نکنیم!

اما برای اینکه از فرصت های موجود بتوانیم خوب استفاده کنیم و سیستم پیشران را بیشتر فعال کنیم باید این چرخه در جایی قطع شود.

باید این چرخه در جایی قطع شود که بعد از آن بتوانیم روبروی جمع صحبت کرده و توانایی ها و قابلیت های خود را ابزار کنیم. وگرنه برای همیشه این ترس مانع پیشرفت ما خواهد شد.

 

ترس از سخنرانی

چرخه کنترل استرس سخنرانی

 

 

تلاشم را بر این می گذارم

تا بر روی دلایلی تمرکز کنم که

سبب می شوند اضطراب بدل به هیجان گردد.

 

ترس از سخنرانی

 

۳- اعتماد به نفس واقعی در سخنرانی و فن بیان

شما به صحبت در جمع عادت نکرده‌اید! سخن گفتن در جمع، شیوه‌ای است که طبیعت برای غلبه بر احساس خودکم‌بینی و به دست آوردن شجاعت و اعتماد به‌ نفس در اختیار انسان می‌گذارد.

پس تا می‌توانید خود را برای سخنرانی در جمع‌های مختلف آماده کنید.

 

ترس از سخنرانی

 

رابینسون سخن جالبی در مورد ترس می‌گوید که جالب است:

ترس ازسخنرانی به علت ترس ناشی از جهل و عدم اعتماد به ‌نفس است.

 

بهترین سخنرانان هم نتوانسته‌اند بطور کامل ترس را کنار بگذارند!

بهترین سخنرانان هم نتوانسته اند بطور کامل ترس را کنار بگذارند. همیشه در چند جمله اول آن‌ها ترس وجود دارد. ولی آن‌ها با استفاده از تکنیک‌های بیان‌شده در قسمت مدل برنامه‌ریزی– شروع سخنرانی– کم‌کم بر این ترس غلبه کرده و به آرامش خوبی دست پیدا می‌کنند.

  برای این که سخنرانی های جذاب و اثر بخش داشته باشید و برای این که بتوانید از انرژی سیستم پیشران بدن خود بخوبی استفاده کنید و انرژی حاصل از ترس را تبدیل به هیجان کنید، به ماموریت و رسالت خود از سخنرانی فکر کنید!

تیک آبی چرا می خواهید سخنرانی کنید؟

تیک آبی چه هدفی از سخنرانی خود دارید؟

تیک آبی برای چه باید روبروی جمع صحبت کنید؟

تیک آبی اگر سخنرانی نکنید و روبروی جمع قرار نگیرید، آیا توانایی ها و قابلیت های شما دیده خواهد شد؟

 

 مطمئنا ترس از سخنرانی و فن بیان همیشه وجود دارد و نمی توانید صبر کنید تا این ترس ها از بین برود تا روبروی جمع صحبت کنید! باید روبروی جمع صحبت کنید تا بتوانید به آنچه از زندگی می خواهید برسید.

 

اقدامات لازم برای غلبه بر ترس از سخنرانی

 

پس لطفا برای ایجاد مهارت سخنوری و صحبت روبروی جمع براحتی و با آرامش، تا می توانید خود را در مهلکه های مختلف بیندازید و جلوی جمع های مختلف صحبت کنید…

این فیلم در مورد واقعیت ترس می باشد که توسط کمپانی والت دیزنی ساخته شده است. حتما مشاهده بفرمائید.

 

 

۴- ترس از سخنرانی – راه کارهای کنترل و مدیریت

ترس از سخنرانی برای همه انسان ها وجود دارد مهم این است که بتوانید با تکنیک هایی که آموزش می بینید این ترس را کاهش دهید و نهایتا از بین ببرید.

ترس از سخنرانی موضوعی مهم در زندگی بسیاری از ما انسانهاست!

ما باید بتوانیم بخاطر اهداف مان، زندگی خودمان و خانواده مان، خوب صحبت کنیم…

 سخنرانی می تواند یک کار لذت بخش، هیجان انگیز و پر از تجربه های عالی باشد! بشرط آنکه اقدام کنید و یک هدف ورسالت بزرگ در زندگی و کسب و کار خود داشته باشید .

استرس سخنرانی

 

در ابتدای کار سخنرانی پیش می‌آید که سخنران با رفتن بر روی جایگاه و شروع سخنرانی، شروع به دلهره و رنگ‌پریدگی و من‌من کردن و تکرار کلمات بارها و بارها، می‌کند و بسیاری از علائم مختلف ذهنی و روانی و جسمی ترس آشکار می‌گردد. ازجمله خشک شدن دهان ،تپش قلب، سیاهی رفتن چشم‌ها و لرزیدن دست ‌و پاها و …

 

ترس از سخنرانی

 

عوامل ترس از سخنرانی

این عوامل دلایل بسیاری دارد که در زیر بعضی از آن‌ها را بیان می‌کنیم:

اولین ریشه کمرویی و ترس به دوران کودکی ما برمی‌گردد. بعضا تا خواستیم صحبتی کنیم سریعاً مورد تمسخر قرار گرفتیم!

این کمرویی و خجالت می‌تواند دلایل دیگری هم داشته باشد. ازجمله اینکه قبلاً سخنرانی ناموفقی داشته ایم و به خاطر خنده و تمسخر دیگران، دیگر حاضر به ارائه نیستیم.

دلیل دیگر مشخصات ظاهری سخنران می‌باشد. قد و سن و قیافه و … فرد احساس می‌کند که دارای نقصی است که بافاصله گرفتن از جمع سعی می‌کند تا نقص خود را به خیال خود پنهان کند!

گاهی هم فرد به دلیل کمال گرایی و اینکه تمام‌کارها و خصوصیات سخنرانی را ندارد از جمع دوری می‌کند مثلاً اگر لباس‌هایش ست نباشد به دلیل احساس نقص، از بودن در جمع خودداری می‌کند.

گاهی فرد فکر می‌کند اگر صحبتی کند همه متوجه می‌شوند که همه‌چیز را نمی‌داند! باید به‌گونه‌ای صحبت کرد که سخنران به مخاطبان بفهماند که درزمینه‌ی خاصی اطلاعات دارد و باید از ایجاد یک شخصیت توهمی خودداری کرد.

و گاهی هم فرهنگ غلط، سبب ترس می‌شود. به‌طور مثال خانم ها اکثرا سخنرانی نمی کنند، چون به‌محض سخنرانی مورد تمسخر قرار می‌گیرند!

این‌هاهمه خطاهای ذهنی هستند که سخنران، محور سخنرانی را خودش می‌داند و فراموش می‌کند که مهم، مخاطب و نیاز او برای کسب اطلاعات است و در اولویت می‌باشد.

 

ترس از سخنرانی رابینسون

 

بزرگترین اتفاقی که می توانید بیفتد چیه؟

اگر اتفاقی که نمی خواهید و دوست ندارید بیفتد چی میشود واقعا؟

گاهی اوقات ذهن شما، ترس عجیبی را بر شما وارد می نماید و شما را فراری می دهد از ارتباط در جمع و صحبت و گفتگو؟

واقعا بنشینید و بررسی نمایید که بزرگترین اتفاقی که می تواند در اثر یک اشتباه یا حرف بیفتد چه چیزی است؟

 

 

شانس خوب فقط برای بازیکن خوب!

بازیکنی که در تمام نقاط زمین می دود و بررسی و تحلیل می کند، بازیکن خوش شانس خواهد بود!

اگر تمرین کنید آموزش ببینید، مطالعه کنید قطعا می توانید به مرور انسانی موفق شوید نه تنها در ارتباطات کلامی بلکه در تمام مراحل زندگی خود!

 

حضرت عیسی مسیح (ع)
فقط عشق مطلق است که ترس را نابود می کند…

وقتی به رسالت خود و اهداف بزرگ خود تمرکز می کنید و بر روی آنچه می خواهید بدست آورید تمرکز و اشتیاق داشته باشید، ذهن شما دیگر فضایی برای ترسیدن ندارد!

 

یکی از بزرگترین ترس های موجود در سخنرانی و صحبت در جمع، ترس از سوالات مخاطبان می باشد که در ادامه با ارائه راهکارهای مناسب به آن پرداخته ایم.

 

۵- واقعیاتی در مورد ترس از سخنرانی

۱- بخشی از این ترس مفید است

این شیوه‌ای است که طبیعت ابداع کرده است تا ما را برای تلاش‌های غیرعادی در زندگی آماده کند.وقتی ضربان قلب بالا می‌رود و تند تند نفس می‌زنید، ازآنجاکه بدن ما در برابر محرک‌های بیرونی هوشیار و گوش‌به‌زنگ است، شما را در وضعیت آماده‌ای قرار می‌دهد. اگر این آمادگی را در حد معقولی بتوانید کنترل کنید آن‌وقت سریع‌ترمی‌توانید فکر کنید و روان‌تر صحبت کنیدو برنامه‌ریزی هدف‌دارتری داشته باشیم. مهم این است که نگذاریم این هیجانات مانع حرف زدن ما شوند.

۲- بهترین سخنرانان هم نتوانسته‌اند به‌طور کامل ترس را کنار بگذارند!

همیشه در چند جمله اول آن‌ها ترس وجود دارد. ولی آن‌ها با استفاده از تکنیک‌های بیان شده در قسمت مدل برنامه‌ریزی– شروع سخنرانی- کم‌کم بر این ترس غلبه کرده و به آرامش خوبی دست پیدا می‌کنند.

۳- علت اصلی ترس از سخنرانی در جمع ساده است:

شما به صحبت در جمع عادت نکرده‌اید!

سخن گفتن در جمع، شیوه‌ای است که طبیعت برای غلبه بر احساس خودکم‌بینی و به دست آوردن شجاعت و اعتمادبه‌نفس در اختیار انسان می‌گذارد. پس تا می‌توانید خود را برای سخنرانی در جمع‌های مختلف آماده کنید.

۴-این نکته را توجه کنید که فقط سخنران است که به این مسائل آگاه است و مخاطبان اگر سخنران خود را لو ندهند نمی‌فهمند.

و این نکته را بداند که مخاطبان برای شنیدن صحبت‌های شما به آنجا آمده‌اند و توجهی به هیجانات شما ندارند مگر خود شما آن‌ها را آشکار کنید!

 

ترس از سخنرانی و سوالات مخاطبین

 

۶- در مورد آزار و اذیت‌های دیگران در مسیر سخنرانی چه کنیم؟

یکی از نکاتی که سخنرانان باید بدانند این است که پیامبران الهی هم، هرکدام بارها و بارها مورد تمسخر مردم قرار گرفتند و آسیب دیدند، ولی هیچ‌کدام دست از تبلیغ دین خداوند مهربان برنداشتند.

اگر یک سخنران چنین بینشی را در ذهن خود داشته باشد که امکان اهانت از طرف کسی وجود دارد و خود را برای این شرایط آماده کرده باشد و صبر خود را افزایش داده باشد مشکلی پیش نخواهد آمد.

در مسیر سخنرانی و آموزش مفاهیم به مردم، باید با توکل برخداوند و کنار گذاشتن هر آنچه سبب فراموشی خداوند و ترس از مخلوقات می‌شود کنار گذاشته شود.

باید به این نکته توجه داشت که انسان اگر درراه اعتلای فکری و روحی و مادی آفریدگان خداوند، قدمی بردارد مطمئناً خداوند هم به انسان کمک و یاری خواهد رساند.

این همان چیزی است که در مدل ذهنی سخنران و داشتن یک مأموریت و رسالت بیان گردید.سخنرانان باید به مأموریت و رسالت خود بیندیشند و با توکل برخداوند مهربان، پرصلابت و بااقتدار بر روی سن رفته و   صحبت‌های خود را در جهت افزایش اطلاعات فکری سایر همنوعان، بکار گیرند.

نکته مهمی که در مورد سخنران باید بدانیم این است که سخنران در حقیقت معلم جامعه است و باید همه افراد جامعه را رهبری کند و طرفداری بی‌مورد از افراد و گروه‌ها را کنار بگذارد.

 

 

۷- نکات سخنرانی خوب – چگونه با اعتماد به‌ نفس صحبت کنیم

استرس در جمع و ترس از سخنرانی موضوعی است که با یکسری تکینک ها و نگرش های ذهنی می توان تا حد بسیار زیادی آن را کاهش و از بین برد!

۱-۷- صحبت کردن با خود

عواطف شما توسط حرف‌هایی که به خودتان می‌گویید تحریک می‌شود.

صحبت‌هایی که با خودتان می‌کنید تا حد زیادی طرز تفکر احساسات و نحوه عملکردتان را کنترل می‌کند.

مؤثرترین جمله‌ای که می‌توانید برای آمادگی ذهنی خود برای سخنرانی استفاده کنید،

عبارت من خودم را دوست دارم است!

خودم را دوست دارم، خودم را دوست دارم، خودم را دوست دارم، …

این جمله‌ها در افزایش اعتمادبه‌نفس و کاهش ترس تأثیر بسزایی دارند.

هر چه خودتان را بیشتر دوست داشته باشید اعتمادبه‌نفستان بیشتر می‌شود.

هر چه بیشتر خودتان را دوست داشته باشید آرامش بیشتری می‌یابید.

هر چه خودتان را بیشتر دوست داشته باشید مخاطبانتان را بیشتر دوست خواهید داشت

هر چه بیشتر خودتان را دوست داشته باشید هنگام سخنرانی عملکرد بهتری خواهید داشت.

جمله ای برای رهایی از ترس در کارها

وقتی به هر دلیلی عصبی و ترسان هستید می‌توانید با تکرار این جمله، ترستان را خنثی کنید:

می‌توانم این کار را انجام دهم، می‌توانم این کار را انجام دهم، می‌توانم این کار را انجام دهم …

وقتی برای اولین بار می‌خواهید سخنرانی کنید گفتن چنین جملاتی می‌تواند حس بهتر و اعتمادبه‌نفس بهتری را در شما القا کند.

 

ترس در سخنرانی

 

۲-۷- تجسم کنید

هر پیشرفتی در عملکرد ما، با پیشرفت در تصاویر ذهنی شروع می‌شود.

وقتی‌که یک تصویر ذهنی واضح، مثبت و هیجان‌ انگیز از خودتان ایجاد می‌کنید که در آن به‌خوبی در مقابل جمع صحبت می‌کنید،

ضمیر ناخودآگاهتان این امر را به‌عنوان یک فرمان می‌پذیرد و سپس واژه‌ها و احساسات و حالاتی را ایجادمی‌کند که با تصویر ذهنی شما مطابق باشد.

باید خودتان را ببینید که در حال صحبت کردن در مقابل جمع هستید و به‌ خوبی مفاهیم را به همراه حرکات بدن و لحن درست منتقل می‌کنید.

و از طرف دیگر مخاطبان هم سراپا به صحبت‌های شما توجه می‌کنند و مشتاقانه تا آخر صحبت‌های شما، همراه شما هستند.

تجسم و تصویرسازی ذهنی از نکات سخنرانی خوب می باشد که بسیار به آن توجه نمایید.

در بحث تجسم، دو نوع تجسم سازی وجود دارد که در ادامه به تشریح آن‌ها پرداخته می‌شود.

 

تجسم خارجی

در تجسم خارجی، طوری خودتان را روی سن تجسم می‌کنید که گویی نفر سوم یا یکی از مخاطبان هستید. خودتان را ببینید که با آرامش، اعتمادبه‌نفس و صاف ایستاده‌اید و آرام و با مخاطبان صحبت می‌کنید. خودتان را طوری می‌بینید که گویی کسی دیگری شما را در حال سخنرانی برای افراد زیادی می‌بیند.

تجسم داخلی

در تجسم داخلی، خودتان و مخاطبان را با چشم‌های خود می‌بینید و تصور می‌کنید که مخاطبان نسبت به صحبت‌های شما، احساس خوبی دارند.

این تجسم سازی‌ها سبب می‌گردد که ضمیر ناخودآگاهتان با تصویری از شما در بهترین وضعیت ممکن، تحت تأثیر قرار گیرد.

سپس ضمیر ناخودآگاهتان در پاسخ این تصویرسازی شما، افکار و عواطف مطابق با آن تصویرسازی را در حین سخنرانی واقعی به شما هدیه می‌دهد.

 

۳-۷- برنامه‌ریزی ذهنی قبل از خواب

یکی دیگر از راه‌های افزایش اعتمادبه‌نفس و آرامش قبل از سخنرانی ، این است که قبل از خواب تصور کنید که سخنرانی‌تان را به بهترین نحو ممکن اجرا کرده‌اید.

ضمیر ناخودآگاهتان، چند دقیقه قبل از خواب و چند دقیقه بعد از بیدار شدن، نسبت به هرزمانی دیگر در روز، بیشترین آمادگی را برای برنامه‌ریزی دارد.

خودتان را تصور کنید که سخنرانی خوبی ارائه داده‌اید و همه مخاطبان شما را با چهرهای گشاده و خندان شما را تشویق می‌کنند.

سپس تصور کنید که حس فوق‌العاده خوبی نسبت به خودتان و کار بی‌نظیری که انجام داده‌اید، دارید.

هنگامی‌که این روش‌ها را بارها و بارها تمرین می‌کنید ضمیر ناخودآگاهتان بالاخره متقاعد می‌گردد

که شما به‌ اندازه‌ای در سخنرانی و صحبت کردن مهارت دارید که می‌توانید به‌ راحتی و اعتمادبه‌نفس و با آرامش همانند سخنرانان حرفه‌ای در مقابل هر جمعی صحبت کنید.

وقتی این سه جنبه صحبت کردن، تجسم کردن و تحریک کردن احساسات را بکار می‌برید.

درواقع ضمیر ناخودآگاهتان را برای موفقیت و برنامه‌ریزی و خودتان را برای صحبت کردن در مقابل مخاطبان آماده می‌کنید.

برندسازی شخصی

۴-۷- تمریناتی برای سخنرانی

این تمرینات در هر فرصتی و هر مکانی که امکانش باشد باید انجام شود.

از بهترین نوع تمرینات، تمرین کردن سخنرانی برای عده‌ای از دوستان است که به کمک آن‌ها می‌توان به مشکلات و راه‌حل‌های آن پی برد.

یکی دیگر از تمرینات، روبروی آینه صحبت کردن است که سبب می‌شود هم لحن صدای خود را بررسی کرده و هم زبان بدن را کنترل کنیم.

تمرین مهم دیگر این است که در هر فرصتی که پیش می‌آید باید از خود فیلم‌ برداری کرد و با دیدن فیلم، نقاط ضعف را تشخیص داده و اصلاح کنیم.

اینکه کجاها باید مکث می‌کردیم، کجا باید لحن صدا را تغییر داد و کجا باید بر روی کلمات تأکید کرد.

البته در این زمان  یعنی قبل از  سخنرانی، باید برای خود نکات مهم را یادداشت‌ برداری نموده تا در حین سخنرانی رئوس مطالب مهم را فراموش نکنیم.

علاوه بر این می‌توان با استفاده از نقشه ذهنی، رئوس مطالب مهم را طراحی کرد تا در روز سمینار بتوان به‌راحتی ارائه را انجام داد.

 

استرس سخنرانی

 

۵-۷- تسلط به متن سخنرانی

وقتی مغز ما احساس خطر کند دستور می‌دهد تا  آدرنالین ترشح شود و در اینحالت ضربان قلب بیشتر شده و ترس و استرس بر بدن ما حاکم می‌شود.

بعضی از سخنرانان احساس می‌کنند که برای ارائه بهتر در سمینار باید بتوانیم متن سخنرانی را حفظ کرده یا همه آن را در کاغذ بنویسیم تا در حین سخنرانی اصلی بهتر از عهده آن برآییم.

این مقاله را حتما مشاهده بفرمائید
رفع خجولی بودن و کمرویی و افزایش اعتماد به نفس

این‌یک نکته بسیار بد برای سخنرانی است چرا که هرچقدر هم حافظه خوبی داشته باشیم نمی‌توانیم همه فعل و فاعل‌ها را در جای خود ادا کنیم.

حتی هنگام سمینار وقتی‌که به جمع نگاه می کنیم مطمئناً جملات از یاد خواهند رفت!

یافتن راه‌های کاهش ترس در سخنرانی بسیار خوب است ولی باید بدانیم که مهارت‌های کلامی خود را باید افزایش دهیم

تا بتوانیم در موقع سخنرانی، بیشتر انرژی خود را صرف غلبه بر ترس از سخنرانی کرده و ذهن ما بیشتر فعالیت خود را روی این کار استفاده کند.

یکی از موضوعات مهم در ارتباط با به یادآوری متن سخنرانی، این است که تسلط خوبی به موضوع داشته باشیم

و تقریباً به ازای هر ۱۰ دقیقه سخنرانی، به‌اندازه ۲۰ ساعت مطالعه داشته باشیم کنیم تا بتوانیم به‌راحتی سمینار را برگزار کنیم.

این نکته را مدنظر داشته باشید که حفظ کردن متن سخنرانی، علاوه بر پراکنده‌گویی شما سبب می‌گردد

تا مخاطب پیام شما را درک نکرده و صحبت کردن ما شبیه ربات شود و  حیثیت ما از بین برود.

علاوه بر آن سبب می‌شود تا اعتبار خود را به‌عنوان یک سخنران ازدست‌داده و دیگر به ما رجوع نکنند.

 نکات سخنرانی خوب - چگونه با اعتماد به‌ نفس صحبت کنیم

 

۶-۷- روش های شناختی – نگرش و باور در مقابله با استرس در جمع

کار بر روی نگرش و باورها و جایگزینی افکار مثبت در این مرحله بسیار حائر اهمیت است. فرد باید بتواند با انجام تمرینات ذهنی، خود را از شر استرس‌ها و محرک‌های محیطی خلاص کند. به‌طوری‌که با این تمرینات و تنفس، ذهن خود را از شر تمام افکار رها و بی‌تفاوت ساخته که بتواند خودبه‌خود  در شرایط واقعی زندگی و به شکلی واقع‌ بینانه و دور از خجالت و کم‌رویی، رفتار نماید. در این رابطه ۱۰ آمادگی ذهنی برای مدیریت بر ترس وجود دارد که در ادامه توضیح داده خواهد شد.

اول و بهترین کار توکل برخداوند و یاری جستن از اوست.

سخنران باید بداند که بر روی سن می‌رود تا با توکل به خداوند بتواند سبب راهنمایی بندگان خداوند و رشد فکری و زندگانی آن‌ها شود. در این حالت است که سرشار از اطمینان به نفس و راحتی مأموریت و رسالت خود را به انجام می‌رساند.

شناخت مخاطبان

هر چه که بیشتر در مورد مخاطبان تحقیق کرده و اطلاعات بهدست آوریم که چه تجربیات و چالش‌هایی دارند و چقدر ارزشمند هستند و مسائلی دیگر، سبب می‌شود تا با اطمینان خاطر خوبی وارد جلسه سخنرانی شویم.

ارائه یک هدیه معنوی به مخاطبان

سخنرانی را باید مانند یک هدیه ببینیم که به مخاطبان خود هدیه می‌دهیم.هدیه‌ای که به آن‌ها کمک می‌کند که مثبت فکر کنند و مثبت رفتار کنند. به خود بگویید که اگرچه ممکن است بعضی از افراد حاضر در جلسه شاید صحبت‌های شمارا بدانند ولی شما وظیفه خود را که هدایت و جهت‌دهی فکری مخاطبان است را باقدرت انجام خواهید داد.

 ترس از اینکه مخاطبان به دنبال شکست و عدم موفقیت ما هستند.

این کاملاً یک تفکر نادرست است.آن‌ها آمده‌اند تا چیز جدیدی را یاد بگیرند و خوشحال هستند که در این جلسه گرد هم آمده‌اند تا به صحبت‌ها و تجربیات ما گوش فرا دهند. همه انتظار دارند تا بهترین نتیجه از این سخنرانی عاید همه بشود. در کل سخنران باید با استفاده از باورها و افکار مثبت، مانع ایجاد حس ترس و اضطراب شود و از تجسم‌ها و افکار عالی استفاده نماید.

حس مسئول جلسه و مدیر جلسه

وقتی‌که بر روی سن رفته تا صحبت کنید بدین گونه فکر کنید که شما مسئول جلسه و مدیر جلسه هستید و مخاطبان شما را به‌عنوان مدیر خود برگزیده‌اند که به حرف‌هایتان گوش دهند. این حالت را حتی در حضور متخصصان رشته خود هم داشته باشید.

بدانید که چه چیزی می‌خواهید ارائه دهید

مطالب سخنرانی را هیچ‌گاه حفظ نکرده و آن را با تمام دقت درک کرده تا بتوانید به‌راحتی به مخاطبان ارائه دهید. سعی کنید که بیشتر از مقداری که قرار است ارائه دهید مطالب گردآوری و تحقیق کنید تا در مسائل مختلف صاحب‌نظر باشید.

 ترس را بپذیرید

بدانید که ترس وجود دارد و نباید خود را به خاطر آن محکوم کنید باید ترس را پذیرفته و آن را کنترل کرده نه اینکه ترس شما را کنترل کند.

کمال‌گرایی را کنار بگذارید

باید انتظارات نابجا و نامعقول را درکار سخنرانی کنار گذاشته تا مانع سخنرانی نشود. باید بدانید که بهترین کار ممکن را انتظار نداشته باشید چرا که سبب می‌شود که کار شما ضعیف و ناقص از کار دربیاید.

بزرگ‌ترین اتفاقی که می‌تواند رخ دهد چیست؟

بدترین اتفاقی که ممکن است در سخنرانی پیش آید چیست؟ ما بایدبه‌گونه‌ای فکر کنیم که اگر نتوانستیم به‌خوبی در جمع صحبت کنیم، تمام شخصیت و اعتبار ما به باد فنا نمی‌رود! جلسه سخنرانی مانند یک جلسه پرسش و پاسخ است که شما قرار است برای تعدادی افراد به سؤالاتشان پاسخ دهید. با این طرز تفکر بسیاری از ناملایمات از بین می‌رود و هیجانات فروکش می‌کند. باید منطقی بود که چگونه می‌توان با آن مشکل کنار آمد. باید در مورد مشکلاتی که احتمال پیش آمدن آن است فکر کرده و راهکاری را برای آن پیش‌بینی کرد.

موفقیت را ترسیم کنید

باید بدانید شما همانی هستید که به آن فکر می‌کنید و چیزی که بر روی آن تمرکز می‌کنید همان است که به دست می‌آورید. خودتان را تصور کنید که چگونه به‌خوبی از عهده سخنرانی برمی‌آیید و تشویق مخاطبان را به همراه دارید.

 

ترس از سخنرانی

 

سعی کنید که در ارتباط با افراد مختلف و مخاطبان خود، روابط عمومی خود را با اعتمادبه‌نفس به دیگران، بروز دهید.

سخنران باید بر روی باورها و افکار خودکارکرده و افکاری را که باعث ایجاد هیجانات منفی می‌شود را شناخته و کنترل کرده و آن‌ها را با افکار مثبت و راهگشا تغییر دهد و هر چیزی که باعث به هم خوردن تعادل فکری سخنران می‌شود را باید شناسایی کرد و برای مواجهه با آن چاره‌جویی کرد.

 

۷-۷- تمرینات آرام‌سازی

حرکات تنفسی و کششی،تنفس عمیق، ورزش یوگا و تغذیه مناسب را هیچ‌گاه فراموش نکنید. خواب کافی هم سبب می‌شود تا  مشکلات ذهنی و روانی فروکش کنند.

روش انقباض عضلات

رها شدن از فشارهای جسمانی راهی بسیار مطمئن برای خالی کردن استرس است.

  • بازوها و دستان خود را شل کرده و سپس تکان دهید.
  • شانه‌های خود را شروع به چرخاندن کنید وسپس حرکت برعکس را انجام دهید.
  • پاهای خود را هم بلرزانند.
  • عضلات بدن خود را شروع به منقبض کردن کنید و مدتی کوتاه نگه‌دارید و سپس آزاد کنید تا عضلاتتان از فشار خارج شوند.
  • گردن خود را به سمت راست چپ عقب و جلو حرکت دهید.
  • خمیازه کشیدن بسیار مفید است تا جایی که می‌توانید دهان خود را بازکرده و سپس اجازه دهید فشارات و استرس خارج شوند.
  • دندان‌های خود را با زبانتان تمیز کنید این کار سبب می‌گردد تا فک‌تان واقعاً شل گردد.

 

۸-۷- روش‌های تمرینی

یکی از راه‌ها، این است که سخنران باید در معرض سخنرانی قرار گیرد! از هر فرصتی باید استفاده کند تا بتواند در جمع‌های کوچک صحبت کند تا بتواند اعتمادبه‌نفس خود را افزایش دهد. باید بتواند خود را در جمع قرار داده و صحبت نماید.

 

۹-۷- شناخت و بررسی ابزارهای سخنرانی

بررسی ابزارهای ارائه سخنرانی یکی از مهم‌ترین قسمت‌های سخنرانی است. کنترل ابزارهای کمک دیداری مانند پروژکتور و ریموت آن، کنترل سیستم تهویه مطبوع، کنترل روشنایی سالن و مواردی که مربوط به سالن برگزاری سمینار است باید به‌خوبی انجام شود. یکی از ترس‌های موجود در کار سخنرانی، ترس ناشی از آماده نبودن وسایل کمک‌ آموزشی در سمینار است که رخداد آن‌ها معمولاً غیرقابل‌ کنترل است.

ولی با بررسی و کنترل قبل از سخنرانی تا حد ممکن باید از ایجاد خرابی در سیستم‌ها آگاه بود و آن را رفع کرد. از دیگر منابع استرس، می‌تواند نور پروژکتور سالن باشد که مستقیم برروی چهره سخنران می‌افتد که باید کنترل شود.

 

۱۰-۷- ترس از  بیان نکردن جزئیات ریز

نیازی نیست که سخنران تمامی جزئیات ریز را بیان کند و درصورتی‌که نتوانست یا وقت کم آورد، ترس بر وجودش غلبه کند!

سخنران باید بر روی کلام کلیدی خود تکیه کرده و سعی در انتقال آن به مخاطبان کند. قابل‌ ذکر است که بعضی از سخنرانان حرفه‌ای قبل از روز سخنرانی، در محل سخنرانی حضور یافته و محل سخنرانی و سن را بررسی کرده و قسمت‌هایی از سخنرانی یا کل سخنرانی را در سالن خالی تمرین می‌کنند.

درنهایت باید گفت که:

  • سخنرانی ترسی ندارد بلکه این ما هستیم که در آن ترس را تزریق می‌کنیم!
  • ترس از سخنرانی احساسی ناراحت‌کننده است که باید آن را پذیرفت!
  • هنگام ترس باید آن را بپذیرم تا بتوانم آن را بشناسیم و آن را کنترل کنم!
  • ترس از سخنرانی تا حالا کسی را نکشته است!
  • باوجود ترس، به خاطرعزت‌نفس، من می‌توانم به صحبت‌های خود ادامه دهم.

 


 

دوره سخنرانی در تهران -اولین دوره سخنرانی و مهارت های ارتباط کلامی

دوره سخنرانی در تهران یکی از اثرگذارترین دوره های آموزشی می باشد که توسط مجموعه بیان ماندگار عالی ایرانیان برگزار می گردد.

این دوره در ابتدای بهمن ماه ۹۵ و در فرهنگسرای تهرانسر برگزار گردید و مطالب بسیاری در زمینه سخنرانی و مهارت های کلامی و ارتباطی بیان گردید.

 

پاسخ به سوالات در سخنرانی

 

مطالب مهمی که در دوره سخنرانی در تهران شامل :

  • بیان نکاتی در زمینه راهبردهای ذهنی یک سخنران
  • تکنیک هایی برای شروع سخنرانی و ادامه سخنرانی برای ماندگار شدن سخنان در ذهن مخاطبان
  • نکاتی مهم در جمع بندی سخن و انجامی اقدامی موثر در ذهن مخاطبان
  • مهارت های کلامی در سخنرانی
  • مهارت های غیر کلامی در سخنرانی
  • آداب معاشرت و نحوه برخورد با مخاطبان

 

 

پاسخ به سوالات در سخنرانی

 

در هر جلسه ای از مخاطبان دعوت می شد تا در زمینه های مختلفی که علاقه داشتند در گروه های مختلف صحبت کنند و تکنیک های بیان شده را عملی کنند.

همچنین از افراد دعوت می شد تا در جلوی جمع حضور یابند و در مورد همین تکنیک ها صحبت کنند تا حس خجالت و کمرویی در آنها کاهش یابد. 

 کار تیمی در دوره سخنرانی تهران

از مهمترین کارهایی که در دوره سخنرانی انجام می شود کار تیمی است. در کلاس افراد باید بتوانند بصورت گروهی در مورد یک موضوع خاص صحبت کنند و یکدیگر را نقد و بررسی نمایند. همین کارهای گروهی سبب می شود که افراد در حین صحبت کردن، اعتماد به نفسشان هم بهتر شود.

 

پاسخ به سوالات در سخنرانی

 

ارتباط با مخاطبان و درگیری آنها با موضوع کلاس هم از موضوعات مهم دیگر کلاس سخنرانی می باشد.

 یکی از مزایای این دوره برای خود من و مخاطبان این بود که در هر جلسه ای مطلبی جدید یاد می گرفتیم و به روند پیشرفت ما کمک می کرد.

 

آموزش سخنرانی در تهران – گزارش دومین دوره سخنرانی و مهارت های کلامی و ارتباطی

با آموزش سخنرانی در تهران می توانید تکینک های قدرتمند و اثرگذار صحبت مقابل جمع و سخنرانی را بگونه ای اثربخش و کاربردی آموزش ببینید.

دومین دوره آموزش سخنرانی و مهارت های کلامی و ارتباطی در اواخر اسفند ۹۵ در ساختمان آموزش سرای محله خلیج فارس جنوبی برگزار شد.

 

 

پاسخ به سوالات در سخنرانی

مطالب کلاس آموزش سخنرانی تهران

رئوس مطالب مهمی که قرار است در این دوره بیان گردد بصورت زیر می باشد:

  • بیان نکاتی در زمینه استراتژی های ذهنی یک سخنران
  • مهارت های غلبه بر ترس از سخنرانی و بدست آوردن اعتماد به نفس
  • طراحی و اجرای سخنرانی های کوتاه
  • مهارت های کلامی در سخنرانی
  • مهارت های غیر کلامی در سخنرانی
  • آداب معاشرت و نحوه برخورد با مخاطبان

 

این جلسات بگونه ای برگزار می گردد که مخاطبان باید بعد از یادگیری مطالب بتوانند سخنرانی های کوتاهی را طراحی و در جلوی جمع ارائه دهند.

هر چه میزان تعاملات بیشتر گردد مخاطبان هم مطالب را بخوبی فرا گرفته و می توانند در کسب و کار و زندگی خود براحتی اجرا کنند.

 

آموزش فن بیان تهران -گزارش سمینار تکینیک هایی موثر برای یک سخنرانی جذاب و ارائه حرفه ای،

مهارت های ارتباط کلامی را به شما آموزش می دهد که توانایی های لازم در انتقال پیام  و خواسته های قلبی ما به فرد دیگری است که می خواهیم با او ارتباط داشته باشیم .

 

 


۸- چگونه با  ترس سوالات مخاطبان مقابله کنید؟

پاسخگویی به سوالات در سخنرانی یکی از مهم‌ترین مسائلی است که یک سخنران با آن‌ در صحبت مقابل جمع مواجه است و باید بتواند این موضوع را بخوبی مدیریت کند.

 

سوال در سخنرانی

این پرسش‌ها گاه، منطقی و در راستای فهم بیشتر مخاطبان است و گاه هم هدف‌دار و به‌منظور ضایع ساختن سخنران در پیش مخاطبان است!

سخنران باید بسیار مراقب باشد که مبادا بعضی از مخاطبان بخواهند با حرف‌های خود، او را مورد تمسخر قرار داده و یا کسی بخواهد مدیریت جلسه را بر عهده بگیرید.

البته توجه داشته باشید که در پاسخگویی به سوالات در سخنرانی دچار وسواس نشوید!

 

وسواس  در پاسخگویی به سوالات در سخنرانی

 

روش هایی برای پاسخگویی به سوالات در سخنرانی – چگونه به سوالات مخاطبان پاسخ دهیم ؟

برای مقابله با استرس در جمع و سخنرانی می‌توان روش‌های مختلفی را برای پاسخگویی به سوالات مخاطبان انتخاب کرد.

مثلاً سخنران بگوید که در انتهای سخنرانی به سؤالات پاسخ داده می‌شود و یا پس از پایان هر قسمت به سؤالات پاسخ داده می‌شود.

بهر حال سخنران باید بتواند با اقتدار و اعتمادبه‌نفس، مدیریت جلسه سخنرانی را بر عهده‌ گرفته و نگذارد که کسی زحمات او را به هدر دهید.

در پاسخگویی به سوالات در سخنرانی باید سعی شود تا بیشتر از تجربیات شخصی خود استفاده کرده و جواب سؤال را بدهید چرا که سبب می‌شود محور توجه مخاطب شده و به شما احترام بیشتری قائل شوند.

در ادامه به بعضی از راهکارهای مهم در مدیریت سؤال‌ها در جلسه سخنرانی و پاسخگویی به سوالات مخاطبان، پرداخته می‌شود.

۱-۸- اولین اقدام برای مقابله با ترس از سخنرانی  و جواب به سوالات

اولین اقدام برای مقابله با ترس از سخنرانی و سوالات مخاطبان، انتخاب ۱۵ الی ۲۱ سوال از صحبت های خودمان است که احتمال می دهیم مخاطبان از ما خواهند پرسید.

به احتمال بسیار بالا، سوالاتی که مخاطبان از شما خواهند پرسید در میان سوالاتی می باشد که شما استخراج کرده اید.

 

ترس از سوالات مخاطبان

سوالاتی که شما از میان صحبت ها و ارائه سخنرانی خود استخراج می نمایید باید سخت گیرانه باشد تا بخوبی بر محتوای صحبت خود مسلط گردید.

 

۲-۸- دومین اقدام برای مقابله با ترس از سخنرانی و جواب به سوالات

دومین اقدام برای مقابله با ترس از سخنرانی و سوالات مخاطبان این است که اگر سوالی از شما پرسیده شد و جواب آن را در همان لحظه نمی دانستید می توانید چندین اقدام را انجام دهید.

می توانید جواب به سوال را به انتهای جلسه موکول نمایید و بیان کنید که:

تا آخر بحث را توجه نمائید و اگر جواب سوال خود را دریافت نکردید، آخر جلسه به آن پاسخ خواهم داد.

البته حتما هم در انتهای جلسه زمانی برای پاسخگویی به سوالات قرار دهید تا به عهد خود وفا نمائید.

این فاصله تا انتهای سخنرانی موجب می شود که هم جواب را در ذهن خود آماده نمائید و هم ممکن است سوال در ذهن مخاطب حل شده باشد.

 

۳-۸- سومین اقدام برای مقابله با ترس از سخنرانی و جواب به سوالات

سومین اقدام برای مقابله با ترس از سخنرانی و سوالات مخاطبان این است که اگر سوالی پرسیده شود که جواب آن را نمی دانستید، سوال را به سمت دیگر از مخاطبان خود هدایت کنید و از دیگران بپرسید!

این کار هم سبب می شود که ذهن سایر مخاطبان درگیر موضوع سخنرانی شود و هم اینکه شما فرصت دارید که به جواب سوال فکر نمایید.

علاوه بر این می توانید جواب سوال پرسیده شده را به یکی از جواب هایی که به سوالات پیش بینی شده خود تعیین کردید، متصل کنید و آن جواب را بیان نمائید.

در انتها هم اگر واقعا جوابی برای سوال نداشتید، خیلی قاطعانه معذرت خواهی نمایید و بفرمائید که در جلسه بعدی یا از طریق پیام و ایمیل پاسخ خواهید داد.

 

چگونه به سوالات مخاطبان پاسخ دهیم ؟

 

پاسخگویی به سوالات در سخنرانی – در حالت های مختلف به جزییات

۱- اگر کسی شروع به سخنرانی کرد و مقدمه‌چینی و …

بپرسید شما سؤالی دارید؟

مطمئن باشید که مخاطبان دیگر با شما همراهی کرده و فرد مجبور به پرسیدن اصل سؤال می‌گردد یا می‌نشیند.

۲- پرسیدن سؤالات سخت

این مورد چیزی است که باعث یکی از ترس‌های بزرگ از سخنرانی می‌گردد.

باید بدانید که در جلسه سخنرانی این شما هستید که سمینار برگزار کرده‌اید و شما بیشترین اطلاعات را درزمینه‌ی موردنظر دارید و نباید ترسی از این بابت که سؤال سخت از شما می‌پرسند داشته باشید.

 

حدس سوالات در پاسخگویی به سوالات در سخنرانی

 

اولین نکته در پاسخگویی به سوالات در سخنرانی این است که نباید جواب سؤال را حدس بزنید بلکه باید صحبت‌های خود را با اطمینان و اعتمادبه‌نفس بدهید.

هر وقت کسی سؤالی را پرسید، ابتدا سؤال را تکرار کرده تا هم مخاطبان دیگر بشنوند، هم مطمئن شوید که سؤال را فهمیده‌اید

و هم در این حین با موضوعات بیان‌شده در سمینار و مرور در ذهن بتوانید جواب را از میان صحبت‌های خود دربیاورید.

اگر هم باز جوابی نیافتید، سریعاً رو به مخاطبان دیگر کرده و از آن‌ها این سؤال را بپرسید و نظر آن‌ها را جویا شوید.

اگر کسی بود که جوابی بدهد، آن جواب را به شکلی ساده و روان دوباره تکرار کرده و از پاسخ‌دهنده تشکر کنید.

درنهایت اگر هم جوابی برای سؤال پرسیده شده نداشتید، درنهایت اعتمادبه‌نفس بگویید که جواب را نمی‌دانید و از اینترنت و سایر منابع موجود باید جواب را جستجو کنید.

در پاسخگویی به سوالات در سخنرانی کسی شما را سرزنش نمی‌کند چرا که ندانستن چیز بدی نیست.

بدتر از ندانستن، بلد نبودن روش دانستن است.

 

ندانستن در پاسخگویی به سوالات در سخنرانی

۳- در پاسخگویی به سوالات در سخنرانی برای تعداد سؤالات یک قانون بگذارید.

در پاسخگویی به سوالات در سخنرانی حتما بگویید در این قسمت مثلا ۴ سؤال را جواب می‌دهیدو اگر پاسخ به سؤالات را در قسمت پایانی گذاشته‌اید، بگویید که ۱۰ دقیقه برای سؤالات وقت دارید.

در انتهای این قسمت هم می‌توانید یک سؤال را خودتان مطرح کنید و بگویید که بسیار خوب بود اگر این سؤال هم پرسیده می‌شد که …..

سپس جواب را خودتان داده تا با نهایت اقتدار و اعتمادبه‌نفس، جلسه پرسش و پاسخ تمام شود

این مقاله را حتما مشاهده بفرمائید
سخنران موفق - موفقیت در سخنرانی با تکنیک اثر مرکب

۴- هیچ‌گاه نگویید که فقط برای یک سؤال وقت دارید!

چرا که شاید سؤال سخت باشد و نتوانید جواب دهید و بسیار بد شود و ضایع شوید.

۵- در پاسخگویی به سوالات در سخنرانی برایتان شخصیت سوال کننده مهم نباشد!

مورد مهمی که در مورد مخاطبان و به‌ خصوص پاسخگویی به سوالات در سخنرانی باید در نظر داشت این است که نباید برایتان مهم باشد که سؤال‌کننده چه انسانی است مغرض و بی ادیب و …

شما باید در کمال آرامش و متانت و با اقتدار صحبت‌های آن‌ها را شنیده و واکنش مناسب را انجام دهید.

زیبا و زشت بودن، زن و مرد بودن، بلند و کوتاه بودن  و… نباید برای شما اهمیتی داشته باشد.

حتی بعضی که سؤالی دارند و نمی‌توانند سؤال خود را کامل کنند باید به آن‌ها کمک کنید که سؤال خود را به‌ خوبی بپرسند.

۶- تعریف کردن از سوال کننده

گاهی اوقات از سؤال‌کننده به خاطر سؤالش تعریف کنید.

بگویید که این سؤال نکته جالبی دارد و آن اینکه …

۷-  در پاسخگویی به سوالات در سخنرانی کسی را به خاطر سؤالش، توبیخ یا مسخره نکنید

چرا که باعث می‌شود گارد منفی و دفاعی به خود گرفته و از طرفی دیگران هم از شما احساس ترس می‌کنند.

مسخره کردن

 

۸- جواب سؤالات را کوتاه و روشن و با استناد به سخنرانی خود بدهید.

مثلاً همان‌ طوریکه در قسمت ۲ بیان شد…

نباید پاسخ‌ها زیاد باشند و خود به یک سخنرانی دیگر تبدیل شوند!

۹- در پاسخگویی به سوالات در سخنرانی وسط سوال نپرید!

بگذارید افراد سؤال خود را به‌طور کامل بپرسند و وسط سؤال آن‌ها نپرید چرا که ممکن است بگوید سؤال من این نیست و شما ضایع شوید.

۱۰- نگذارید که پرسشگر حرف در دهان شما بگذارد.

مثلاً بگوید از سخنرانی شما می‌توان این نتیجه را گرفت که …

در این حالت سریعاً کنترل را در دست گرفته و بیان کنید که منظور من در این قسمت از سخنرانی این بوده که …

نگذارید دیگران کنترل سخنرانی را با برداشت‌های خود، دردست بگیرند.

۱۱- نگذارید شخصا کسی نتیجه گیری کند!

اگر کسی خواست که بر اساس آمار خود، نتیجه‌گیری خاصی را اعلام کرد به او بگویید که با آمار او موافق نیستید و در فرصت مناسب بعد از جلسه در آن مورد با او صحبت خواهید کرد.

در پاسخگویی به سوالات در سخنرانی به این نکته توجه داشته باشید که در کمال احترام این صحبت را داشته باشد و حتماً بعد از جلسه برای او وقت مناسب بگذارید.

۱۲- ممکن است در زمان پاسخگویی به سوالات در سخنرانی نخواهید جواب دهید!

اگر نمی‌خواهید که به سؤالی جواب دهید، بگویید در فرصتی دیگر اگر شد بررسی می‌کنیم.

۱۳- اگر شخصی محترمانه سؤال می‌پرسد شما هم محترمانه جواب دهید.

اگر کسی همانند دانشجو به دنبال اطلاعات است شما هم مانند معلم به او جواب دهید.

اگر کسی هم گستاخانه سؤال می‌پرسد به او حمله نکنید بلکه با اقتدار و اعتمادبه‌نفس جواب او را بدهید تا در پیش مخاطبان عزیز و محترم باشید.

 

پاسخ سوال گستاخانه

۱۴ – در پاسخگویی به سوالات در سخنرانی اگر کسی وسط حرف ما بپرد باید چه‌کار کرد؟

در پاسخگویی به سوالات در سخنرانی  اول می گذاریم مخاطب حرفش را بزند و بعد می‌گوییم که اجازه دهد حرفمان را بزنیم، اگر تکرار کرد همین حرف را می‌زنیم و درنهایت با اجازه از خودش و سایرمخاطبان، به سراغ نفر بعدی می‌رویم.

۱۵- اگر کسی سؤالی که را جواب داده‌شده بود پرسید،

با اجازه از مخاطبان، مختصری را توضیح دهید.

۱۶- سؤالی که دوباره پرسیده می‌شود

را به سؤال‌کننده می‌گوییم که در پایان سخنرانی نزد ما بیاید و جواب را بگیرد.

۱۷- اگر کسی سوال بی‌ربط به سخنرانی بپرسد

به او واضح بگویید که موضوع سؤالش ربطی به سخنرانی ندارد و یک نکته‌ای که گفتنش ضروری است را بیان کنید.

۱۸- کسی که چند سؤال می‌پرسد

را به او بگوییم که به سؤالاتش تک‌تک جواب می‌دهد البته تا جایی که حاضرین موافق باشند

۱۹- کسانی که سؤالات بلند می‌پرسند

را خواهش کنیم که سؤالات خود را کوتاه کرده و اگر نمی‌توانند خودمان سؤال آن‌ها را کوتاه کرده و جوابی مناسب دهیم.

در نهایت این نکته را بیان می کنیم که پاسخگویی به سوالات در سخنرانی کاری بدور از استرس می تواند باشد بشرط اینکه مواردی که در بالا بیان شد را بخوبی رعایت نمایید.

پاسخگویی به سوالات در سخنرانی باید بگونه ای حرفه ای ، اثربخش و با توجه به تکنیک های بیان شده انجام شود که از تضعیف شخصیت شما بعنوان سخنران جلوگیری شود!

 

سؤالاتی که سبب تضعیف سخنران می‌شوند را چگونه جواب داد؟

سوالات خاص از سخنران

۱- سؤالات حاوی بله و خیر:

در این حالت نباید در دام افتاد و باید به تشریح مسئله پرداخت و با بله یا خیرگفتن خود را در دام تله‌های بعدی نیندازید!

۲-  سؤالاتی که مجبور به جواب دادن هستید:

در این حالت از شما یک سؤال دوگزینه‌ای پرسیده می‌شود که سؤال‌ کننده از شما می‌خواهد که یک جواب را انتخاب کنید. در این حالت بدون توجه به گزینه‌ها، یک جواب دیگر داده و به‌ اصطلاح طفره بروید!

در پاسخگویی به سوالات در سخنرانی باید به این نکته توجه داشت که شما مجبور به جواب به هر سؤالی نیستید.

مثلاً از شما می‌پرسند که بین سخنران الف و ب کدام‌یک را می‌پسندید؟

شما هم جواب می‌دهید که اصولاً سخنران‌ها هر کدام درزمینه‌ی کاری خود استاد هستند!

۳-سؤالات فرضی و اگر دار:

اگر الآن به شما گفتند که دیگر نمی‌توانید سخنرانی کنید، چه می‌کنید؟ می‌گویید که بهتر است در شرایط فعلی و حال باشیم و اگر آن اتفاق افتاد در زمان خودش راه‌حل دارم.

۴ –سؤالات رتبه‌بندی و امتیاز دادن

اگر بپرسند که درزمینه‌ی کاری شما چه کسانی حائر رتبه و امتیاز بالا هستند به ترتیب اول و دوم و سوم، باید بگویید که می‌توانم چند تن از اساتید مطرح را بیان کنم و …

۵- سؤالات با فرض غلط:

اگر از شما بپرسند که چرا بااینکه سخنران هستید ولی در فلان جای شهر زندگی می‌کنید؟ سریعاً پاسخ دهید که یا

اطلاعات شما درست نیست یا از صحبت‌های من برداشت اشتباه شده است و فوراً سخن غلط را مشخص و تصحیح کنید.

۶- طرح سؤال در قالب جمله خبری.

مثلاً کسی می‌پرسد: وقتی بسیاری از مردم موفق، اصول سخنرانی را نمی‌دانند دلیلی برای دانستن این مهارت وجود ندارد!

باید در جواب گفت که: سؤال شما این است که چرا با وجود انسان‌های موفقی که مهارت سخنرانی را نمی‌دانند، ما باید فرا بگیریم؟

و بعد جواب بدهید که چون‌ که تعداد انسان‌های موفق آشنا به مهارت سخنرانی در آمارها و اطلاعات موجود بسیار زیاد است پس باید این مهارت را فراگرفت  و بکار بست.

 

برای افرادی که به دنبال شیطنت در پاسخگویی به سوالات در سخنرانی هستند باید چه‌کار کرد؟

در پاسخگویی به سوالات در سخنرانی باید به این نکته توجه داشت که شاید بعضی افراد بدنبال شیطنت و ایجاد مشکل در سخنرانی ما هستند!

اول‌ازهمه باید برای شرایط مختلف جواب‌های خاصی را پیش‌بینی کرد که بتوانیم به‌سرعت جواب دهیم.

دوم اینکه به‌طور غیرمستقیم به مخاطبان خود بگویید که مرز تخصص شما کجاست و چه سؤالاتی را باید بپرسند.

و سوم اینکه از مخاطبان بخواهید که برای آشنایی شما با آن‌ها، خود را معرفی کنند و شغل خود را بگویند.

این‌گونه کسی که بخواهد شیطنتی بکند از ترس اینکه شناخته نشود سؤالی نمی‌پرسد!

 

در پاسخگویی به سوالات در سخنرانی تان به دلیل حضور افرادی که قصد خصمانه دارند خیلی دقت کنید

مقاصد خصمانه در سخنرانی

 

در پاسخگویی به سوالات در سخنرانی باید به این نکته هم توجه داشت که گاهی افرادی به قصد خراب کردن در سخنرانی ما هستند!

۱- با سؤال‌کننده همدردی هوشیارانه کنید

باید بتوانید که سؤال طرف را به خود او برگردانید مثلاً به او بگویید که فلانی، من شما را دوست دارم و می‌دانم که موضوعی که مطرح کردی بابت مشکلی است که خودت داری و من شما را درک می‌کنم و از حاضرین هم می‌خواهم که شما را درک کنند.

۲- پیدا کردن وجه مشترک میان خودتان و فرد سؤال‌کننده

اگر کسی پرسید که من فرصت کافی برای بهدست آوردن این‌همه مهارت را ندارم چگونه زمان پیدا کنم؟

بگویید که پس قبول دارید که این مهارت‌ها لازم و ضروری است و بایدفراگرفت.

راه آن برنامه‌ریزی کردن و روزی چند دقیقه وقت گذاشتن و بعد عادت به برنامه در طول زمان می‌باشد.

۳- کلمات احساسی و زشت سؤال را حذف کنید

و آن را به‌صورت ساده و روان و درست مطرح کنید.

مثلاً بپرسند چگونه در میان جمعی که همگی صحبت‌های پست و فرومایه می‌زنند و همه را به استهزا می‌گیرند می‌توان به‌درستی صحبت کرد و مهارت سخنرانی آموخت؟

باید بگویید منظورتان این است که در شرایط سخت و ناگوار چگونه می‌توان مهارت سخنرانی را آموخت؟

۴- علمی با آمار صحبت کنید

تا کسی نتواند به شما گیر بدهد و از صحبت افراد نادرست جلوگیریکنیدو

۵- بپرسید که چرا این سؤال را می‌پرسد و منظورش چیست؟

همین باعث می‌گردد که فرد سؤال‌کننده خجالت‌زده شود و از رو برود.

۶- قطع کردن سؤال نامربوط

بگویید که این سؤال به این جلسه ارتباطی ندارد و به‌سرعت به سراغ نفر بعدی بروید.

در کل باید بتوانید اقتدار و اعتمادبه‌نفس خود را تا آخر جلسه سخنرانی حفظ کرده و به صحبت‌های خود با اطمینان خاطر ادامه دهید.

 

اشتباه کردن و معذرت خواستن!

در سخنرانی اگر کلمه‌ای را اشتباه گفتید نباید از مخاطبان،معذرت‌ خواهی کنید چرا که بیشتر مخاطبان اشتباه شما را متوجه نخواهند شد.

ولی با معذرت‌خواهی شما، بیشتر مخاطبان به دنبال اشتباه شما خواهند بود.

در صورت اشتباه، جمله خود را تمام کرده و سپس با یک جمله رابط، جمله درست را بیان کنید.

بابت هر اتفاقی در محل سخنرانی از مخاطبین خود معذرت‌خواهی نکنید، با اقتدار رفتار کرده و آن اتفاق را تبدیل به طنز کنید.

در یک سخنرانی، از ابتدای سخنرانی صدای دریل کاری ساختمان می‌آمد که در وسط سخنرانی بیشتر شد و یک‌دفعه سخنران، با لحنی خنده‌دار گفت:

مثل‌ اینکه دارند به  ما نزدیک شدن، مراقب باشید! و همه مخاطبان حسابی خندیدن!

 

اشتباهات در سخنرانی

 

جمع بندی : تکنیک‌های باارزش در پاسخگویی به سوالات در سخنرانی

۱- اگر سؤالی را دوست ندارید جواب دهید به یک موضوع متفاوت و یا مشابه، پل ارتباطی بزنید.

۲- از مخاطب بخواهید که هدف اصلی خود را از پرسش بگویید.

۳- جواب دادن به شکلی که سؤال پرسیده شده در جواب داده‌شده وجود دارد و باید اصلاح شود.

۴- منحرف کردن سؤال به سمت افراد دیگر.

۵- سؤال را با زبان ساده تکرار کرده و جواب را به زبان ساده بیان کنید.

۶- استفاده از سؤال پرسشگر علیه خودش! (در حالتی که مغرضانه برخورد می‌کند)


 

فیلم ترس از سخنرانی و سوالات مخاطبان را اینجا ببینید

فیلم ترس از سخنرانی و سوالات مخاطبان را بصورتی کاربردی و اثرگذار در این فیلم مشاهده بفرمائید.

این فیلم را به دوستان خود هم نشان دهید تا بتوانند در صحبت ها و سخنرانی های خود، الهام بخش و زندگی دهنده دیگران باشید و به خوبی مقابل جمع صحبت نمایید.

 


در آخر هم این جملات را باید همیشه مد نظر داشت که :

  • سخنرانی ترسی ندارد بلکه این ما هستیم که در آن ترس را تزریق می‌کنیم!
  • ترس از استرس سخنرانی تا حالا کسی را نکشته است!
  • باوجود ترس، به خاطرعزت ‌نفس، من می‌توانم به صحبت‌های خود ادامه دهم.

 

ترس در سخنرانی

 

 


گزارشی از سیزدهمین کلاس سخنرانی حرفه ای ( کافه سخنرانی)

سیزدهمین کلاس سخنرانی حرفه ای ( کافه سخنرانی) در فروردین  ۱۳۹۷ در کافه سخنرانی با حضور علاقمندان مهارت سخنوری در تهران برگزار گردید.

کافه سخنرانی مکانی برای برگزاری کارگاه های ما در زمینه سخنرانی می باشد.

مجموعه کارگاه های اصول و مبانی فن بیان و اعتماد به نفس حرفه ای و ترس از سخنرانی فرصتی عالی و اثربخش برای افزایش اعتماد به نفس در ارتباطات کلامی می باشد. در سی و دومین دیدار کارگاه اصول فن بیان و اعتماد به نفس حرفه ای به بررسی قسمت هایی از مدیریت ترس و ایده در سخنرانی پرداختیم.

کافه سخنرانی (کلاس اصول سخنرانی حرفه ای) یک فرصت بسیار مناسب برای یادگیری تکنیک های سخنرانی و صحبت در جمع،  بسادگی و بدون نگرانی می باشد.

اصول سخنرانی حرفه ای

 

ابزارهای مهم در ارتباطات

در هر ارتباطی که شما با دیگران دارید،‌ ابزارهایی وجود دارد که می تواند سبب موفقیت شما در ارتباطات شود.

این ابزارها، می تواند اثرگذاری صحبت های شما را بسیار زیاد کند و سبب شود که ارتباطات خوبی در مذاکره،‌فروش، سخنرانی و … ایجاد نمائید.

این ابزارها شامل موارد زیر می باشد:

۱- کلماتی که شما استفاده می کند

۲- لحن صدای شما

۳- زبان بدن

اینها ابزارهای اصلی شما در ارتباطات می باشد که می تواند موفقیت شما را در ارتباطات رقم بزند.

این ابزارها را پروفسور آلبرت محرابیان استخراج نمودند و نشان دادند که می تواند ابزارهای جعبه ابزار موفقیت شما در ارتباطات باشد.

در این میان،‌ زبان بدن بیشترین تاثیر را بر روی اثرگذاری ارتباطات شما دارد و این را تحقیقات علمی هم نشان بگونه ای خاص نشان دادند.

تحقیقات علمی نشان می دهد که مغز ما دارای بخشی به نام سیستم لیمبیک دارد که وظیفه آن بررسی حرکات ( زبان بدن) انسان های اطراف ما می باشد.

در صورتی که یک حرکت ناگهانی در اطراف شما رخ دهد،‌قطعا شما هم واکنشی مانند ژریدن به عقب یا عکس العمل خاصی را از خود نشان خواهید داد که این نشان از هوشمندی سیستم لیمبیک می باشد.

در این کارگاه آموزشی در مورد زبان بدن و اینکه چگونه باید از زبان بدن خود برای برقراری ارتباطات خوب و اثربخش استفاده کنیم،‌صحبت کردیم.

 

اصول سخنرانی حرفه ای

 

نکات زبان بدن

برای اینکه بتوانید از زبان بدن خود بخوبی استفاده نمائید، باید نکاتی را در ارتباطات خود مدنظر داشته باشید.

۱- موقعیت دست ها همانگونه باشد که وقتی با کسی که به او اطمینان دارید، صحبت می کنید.

۲- موقعیت دست ها در موقع اجرا، فاصله میان کمر و گردن می باشد.

۳- حالت صورت متناسب با چیزی باشد که می گوئید.

 

اصول سخنرانی حرفه ای

ترس از سخنرانی

یکی از بهترین تاکتیک ها برای کنترل ترس از سخنرانی و صحبت مقابل جمع این می باشد که بتوانید بخوبی از زبان بدن خود استفاده کنید.

بهترین سخنرانان هم نتوانسته اند ترس را بطور کامل کنار بگذارند!

بله بهترین سخنرانان دنیا هم نتوانسته اند ترس خود از سخنرانی را کنار بگذارند ولی آنها تکنیک هایی را می دانند که به آنها کمک می نماید که این ترس را کاهش داده و بخوبی در جمع صحبت نمایند.

چند نکته مهم در سخنرانی

۱- فقط خودتون می دونید پس لو ندید!

فقط خودتان می دانید که می ترسید،‌پس لو ندهید.

با استفاده از زبان بدن،‌ هم خود شما حس خوبی از صحبت های خود و حضور در جمع خواهید داشت و هم اینکه بسیاری از افراد ترس شما را نخواهند دید!

۲- ترس ازسخنرانی به علت ترس ناشی از عدم آگاهی و عدم اعتماد به ‌نفس است.

با بدست آوردن اطلاعاتی از دانش سخنرانی و تکنیک های سخنرانی و همچنین تمرین مقابل جمع،‌براحتی می توانید در طول یک زمان کوتاه،‌اعتماد به نفس خود را افزایش دهید.

کافه سخنرانی مکانی برای تمرین روبروی جمع و افزایش اعتماد به نفس می باشد.

اصول سخنرانی حرفه ای

۳- بخشی از این ترس مفید است!

باید بتوانیم از انرژی ترس استفاده کنیم و این ترس را تبدیل به هیجان کنیم تا علاوه بر افزایش اعتماد به نفس ما، مخاطبان هم ترس ما را درک نکنند و توجه ‌آنها به سمت موضوع مورد بحث برگردد.

نباید بگذاریم تا هیجانات مانع حرف زدن ما شوند…

مراقب کلام و زبان بدن خود باشید و هیچگاه ترس خود را بروز ندهید!

راهکارهایی برای افزایش اعتماد به نفس:

برای افزایش اعتماد به نفس و حضور خوب در جلسات سخنرانی، نکات ساده اما کاربردی زیر را در نظر داشته باشید:

۱- به موقع حاضر شدن در جلسه سخنرانی

۲- صحبت با خود و تلقین های مثبت

۳ تظاهر به نترسیدن

یکی از بهترین تمرینات برای افزایش مهارت سخنوری و افزایش اعتماد به نفس،‌سخنرانی در یک سالن خالی می باشد.

این کار سبب می شود که ذهن شما با مکان سخنرانی آشنا شود و هنگامی که سخنرانی اصلی بخواهد انجام شود، با خیالی راحت این کار را انجام دهید. چرا که ذهن شما با چنین مکانی آشنا شده و توجهی به محیط برگزاری نخواهد داشت و توجه شما به سمت بیان موضوعات خواهد بود.

اگر بخواهید منتظر بمانید تا ترس هایتان ناپدید شوند ، تا بتوانید دست به کاری بزنید، شاید مجبور شوید تا پایان عمرتان صبر کنید!


 

ترس از سخنرانی و مدیریت آن – کافه سخنرانی ۱۸

در هجدهمین کارگاه اصول و مبانی سخنرانی حرفه ای در کافه_سخنرانی، به بررسی و تحلیل مدیریت ترس از سخنرانی و هوش کلامی پرداخیتم.

 

ترس از سخنرانی

کافه_ سخنرانی جایی است که قطعا می تواند برای آموزش سخنرانی و فن بیان و هوش کلامی، برای شما دوست گرامی که علاقه مند به پیشرفت و بدست آوردن موفقیت در کسب و کار خود هستید، جذاب و کاربردی باشد!

در این فیلم نحوه ایجاد ترس در حین سخنرانی و مدیریت آن و بررسی هوش کلامی در سخنرانی پرداختیم.

این ویدئو را خوب ببینید و توجه داشته باشید که ذهنیت ما در هر کاری از جمله سخنرانی می تواند بسیار در موفقیت ما اثرگذار باشد!

 

 

تحلیل این سخنرانی و الگو برداری از آن را به خود شما دوست گرامی می سپاریم تا بتوانید به کمک اینکار ذهن خلاق خودتان را برای صحبت ها و سخنرانی های خود فعال تر نمایید.

فیلمی اثربخش برای مدیریت ترس در سخنرانی

دانلود

 


دوره ۹۰ روزه تسلط بر فن بیان، سخنوری و اعتماد به نفس

دوره ای کاملا کاربردی در جهت افزایش فن بیان و اعتماد به نفس و مهارت سخنوری که می تواند سبب موفقیت های بزرگ برای زندگی و کسب و کار شما شود.

در این دوره کاربردی در هر جلسه علاوه بر آموزش های حرفه ای و اثربخش، هر یک از شرکت کنندگان مقابل جمع صحبت خواهد کرد و در یک فضای صمیمی، صحبت ها مورد بررسی و ارتقا قرار می گیرد.

اگر می خواهید تا با کمک این مهارت در زندگی و کسب و کار خود بدرخشید با ما همراه باشبد با دوره ۹۰ روزه تسلط بر فن بیان، سخنوری و اعتماد به نفس ….

دوره تسلط بر فن بیان و اعتماد به نفس

دوره ۹۰ روزه تسلط بر فن بیان، سخنوری و اعتماد به نفس

 

الهام بخش زندگی دیگران باشیم!

احمدرضا

احمدرضا

من احمدرضا فاضلي، مدرس و مشاور فن بیان و رشد فردی هستم. اینجا تلاش دارم با آموزش مهارت فن بیان، سخنوری و اعتماد به نفس، کمک نمایم تا قابليت و توانائی های خود را بطور اثربخش ارتقاء و ارائه دهيد و ارتباطاتی قدرتمند و اثر گذار را در زندگی و كسب و كار خود ايجاد نمائيد و قهرمان زندگی خودتان باشید ...

رایگان شد!

رایگان شد!

مقالات مرتبط

4 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید