تکنیک های شروع سخنرانی | چگونه سخنرانی خود را شروع کنیم ؟
شروع سخنرانی مهمترین بخش سخنرانی و صحبت می باشد که بسیار حساس و مهم است و ادامه سخنرانی و بقیه صحبت شما را تحت تاثیر قرار می دهد.
شروع سخنرانی لحظهای است که در آن شخصیت شکل میگیرید و تأثیر اولیه بر روی مخاطب گذاشته می شود.
به قول افلاطون: تأثیر اولیه بسیار مهم است.
وبه قول معروف: سالی که نکوست از بهارش پیداست!
اهمیت شروع سخنرانی
در شروع سخنرانی یک زمان طلایی ۳۰ تا ۶۰ ثانیه داریم که میتوانیم مخاطبان را در جای خود میخکوب کرده و سطح توجه آنها را تا پایان سخنرانی بالا نگهداریم.
این زمان طلایی را نباید بهسادگی از دست داد و به آن بیتوجه بود چرا که وسیلهای برای سنجش اعتبار شما و دلیلی برای گوش دادن به سخنان شما در ادامه کار سخنرانی خواهد بود.
بیتوجهی به شروع مناسب، سبب سرخوردگی و ناامیدی و عدم تمایل مخاطبین از حضور در جلسه خواهد شد و مخاطبان به دنبال چیزی جذابتر از سخنرانی شما در موبایل خود خواهند گشت!
در اصل اگر به عنوان یک سخنران نتوانید موضوع سخنرانی خود را با علائق و نیازها و ترجیحات مخاطبان اتصال دهید، مخاطبان دلیلی برای گوش دادن به حرفهای شما نخواهند داشت.
متأسفانه بسیاری از سخنرانان این ثانیههای طلایی را با صحبتهای کلیشهای و یکنواخت و بدون انرژی آغاز میکنند و انتظار جلبتوجه مخاطب را هم دارند!

تمرین شروع سخنرانی
به دلیل اهمیت زیاد است که باید برای شروع سخنرانی بسیار بسیار تمرین کرد و توصیه میشود که برای شروع ۲۰ بار تمرین کنید تا بدانید که چه چیزی را کجا و چگونه باید بیان کنید.
اگر بتوانید از این زمان کلیدی استفاده نمایید مسلماً یک گام اساسی برای موفقیت سخنرانی خود برداشتهاید. در این زمان طلایی میتوان از راه کارهای متفاوتی استفاده کرد تا مخاطبین سخنرانی را در بالاترین سطح توجه قرار داد.
تکنیک های شروع سخنرانی
در سخنرانی، میتوان از چهار تکنیک بسیار مؤثر و تجربهشده در شروع سخنرانی استفاده نمود.
۱- جلب توجه مخاطبان و علاقه آنان
۲- توصیف موضوع سخنرانی
۳- مخاطبان را با سخنانی قانع سازیم که در امر سخنرانی، خبره هستیم و حرفهای برای یادگیری داریم.
۴- بیان کلیاتی از موضوع سخنرانی و دلایل آن
بعد از اینکه بر روی سن رفتیم، مدتزمان کوتاهی بدون اینکه صحبتی کنیم به حضار نگاه کرده تا آرام و متوجه شما شوند.
سپس شروع به استفاده از تکنیکهای بیانشده میکنیم.
۱- جلبتوجه مخاطبان و علاقه آنان
۱-۱ بیان جملات جسارتآمیز:
در آغاز سخنرانی میتوان جملاتی جسارتآمیز بیان نمود همانند این جمله:
تا ۴ سال آینده بیش از ۸۰ درصد از متخصصین ما در رشتههای مختلف کسبوکارهای خود را از دست خواهند داد و این تنها به دلیل نداشتن مهارت سخنرانی و فن بیان میباشد!
البته باید سعی شود جملات جسارتآمیز جنبه واقعی داشته و به دور از تخیل و وهم باشد!
۱-۲ مطابق با ترجیحات مخاطبان صحبت کردن:
اگر در جمعی از دانشجویان عزیز هستید میتوانید در مورد روشهای مطالعه و آماده شدن برای بازار کار صحبت کنید تا توجه آنها را به خود جلب نمایید. باید بتوانید وضعیت و خواسته مخاطب را تخمین زده و مطابق با آن صحبت کنید تا توجه حداکثری را به دست آورید.
بهطور مثال:
بسیار عالی است که توانستهاید با استفاده از تلاش خود در کنکور قبول شده و پا به مرحلهای جدید در زندگی خود بگذارید.
اینجا مکانی است که میتوانید در حین به دست آوری علم و دانش، تجربه و ارتباطات خود را هم بالا ببرید تا بتوانید در ادامه راه زندگی خود، فردی مؤثر و موفق در جامعه باشید.
این را بدانید که تنها داشتن مدرک و معدل بالا و نمرات خوب، تضمین کننده موفقیت شما در آینده نخواهد شد!
بسیاری از افراد موفق در جامعه ما، در کنار تحصیل علم و دانش، به تقویت مهارتهای کاربردی در زندگی خود توجه خاصی داشتهاند.
شاید بتوان گفت در شرایط تقریباً یکسان در علم و دانش و مدرک، این مهارت است که داشتن آن شما را ۵ پله بالاتر از سایرین در آن رشته قرار میدهد!
بله، مهارتهای مختلف را برحسب علاقه و نیاز جامعه خود تشخیص داده و در راه به دست آوردن آن ها تلاش کنید. حال چه مهارتهایی را باید آموخت؟
۱-۳ بیان نقل قول:
مارک توان در مورد ترس از سخنرانی میگوید که سخنرانان دو دسته هستند. یا دچار اضطراب میشوند یا اینکه دروغگو هستند! (که ترس را پنهان میکنند)
بیان نقلقول توسط سخنران سبب میگردد تا مخاطب با خیال راحت به سخنان سخنران گوش فرا دهد.
چرا که سخن فردی دیگر است که برای مخاطب جذاب شمرده میگردد. هر چه نقلقولی که بیان میگردد از شخصیت شناختهتر شدهای باشد، مخاطبان توجه بیشتری به آن میکنند.
اگر درزمینهٔ فروش با تکنولوژی فعالیت میکنید آوردن نقلقولهایی از استیو جابز یا بیل گیتس بسیار جذاب است.

نمونه هایی از نقل قول
سخنرانی کنید و برنده شوید – برایان تریسی | این نقل قول در ابتدای یک سخنرانی که مربوط به آموزش مهارتهای سخنرانی و فن بیان است مناسب میباشد. |
همه به فکر تغییر دنیا هستند ولی کمتر کسی به فکر تغییر خودش است! – لئو تولستوی | این نقل قول در ابتدای یک سخنرانی مربوط به رشد شخصیتی، مناسب و جذاب میباشد. |
نکتهای که باید در نقلقول بیان شود، نام گوینده واقعی است که باید حتماً بیان شود و نقلقول دیگران را هم نباید از زبان خود بگوییم.
چرا که مخاطبان خواهند فهمید و به سخنان ما بی اعتماد خواهند شد.
نقل قول باید دقیق باشد.
نقل قول باید در حیطه فهم مخاطب باشد.
نقل قول باید سبب شناختی از مخاطبان شود.
نمونه ای از شروع یک سخنرانی همایش
در فیلم زیر یک شروع اثربخش و کاربردی را برای شروع یک کلاس آموزش و همایش می توانید مشاده بفرمائید و از آن الگوبرداری نمایید.
در واقع روش های شروع سخنرانی و ارتباطات به شما کمک می نماید تا در هر جایی و با هر فردی براحتی بتوانید صحبت خود را شروع کنید و سر صحبت را باز نمایید.
پس در ادامه هم همراه ما باشید تا بعد از خواندن این مقاله تکنیک های شروع سخنرانی رو به خوبی فراگرفته باشید.
۴-۱ استعاره
مقایسه مستقیم دو چیز ظاهراً نامربوط، شیوه معمول برای بیان نظرات خود در حین صحبت کردن است. استعارهها کمک میکند که در سطح عمیقتری از ارتباط معمولی با افراد پیوند برقرار کند. مثلاً یک سخنران باید یک فولاد آبدیده باشد.
۵-۱ استفاده از تشابه و قیاس
قیاس رابطه میان دو چیز است که در ظاهر یا صفت شبیه هم هستند.
همانند اینکه بیان کنیم حیطه سخنرانی همانند یک اتوبان میباشد که اگر از آن منحرف شویم و اصول آن را بکار نگیریم وارد بیراههها شده و از مسیر اصلی باز خواهیم ماند.
تفاوت قیاس با استعاره در این است که قیاس با استفاده از کلماتی از قبیل شبیه به، همانند، مثل، بهعنوان، شبیه بودن، صریحتر صورت میگیرد.
هم چنین قیاسها میتوانند تصاویری روشنی را ترسیم کنند که افراد واقعاً میتوانند آنها را ببینند. قسمت پایانی سخنرانی و بیان نکات اصلی و کلیدی مانند چلاندن یک حوله و به دست آوردن قطرات آب آن است!
۶-۱ بیان داستان
بیان داستان در اول جمله بسیار مؤثر و تأثیرگذار است. چرا که سبب میشود تا مخاطبان به خوبی به سخنان شما گوش فرا دهند و ببینند که درنهایت داستان شما به کجا ختم میشود.
هر چه داستانهای بیانشده داستانهای شخصی و تجربهشده توسط ما باشد بسیار برای مخاطبان تأثیرگذارتر و مهیجتر میباشد و علاوه بر ایجاد ارتباط با مخاطب، یک دلگرمی و دوری از ترس از سخنرانی را برای ما فراهم میکند.
مثالی برای بیان شروع سخنرانی با داستان ها
مثلاً داستان اولین باری که برای سخنرانی بر روی سن رفتید و برای ۵۰ نفر صحبت کردید. این تجربیات سبب میگردد تا علاوه بر حس نزدیکی مخاطب به شما، در مورد شما هم اطلاعاتی به دست آورد. پس خوب به حرفهای شما گوش میدهد.
همیشه و در هر جایی باید به دنبال ثبت قصهها و داستانهای رخ داده شده در اطراف خود باشید چرا که روزی بدرد شما میخورد.
در هنگام قصهگویی و داستان، باید از تمام تواناییهای خود در راه بیان داستان استفاده کنید. بهطور مثال باید بتوانید از حرکات دست و سر و چشم خود استفاده کنید و بهموقع مکث کنید و تن صدا را بالا ببرید.
هنگامیکه صحبتهای خود را با داستانی از تجربیات خود شروع میکنید قدم به وادی امنی میگذارید. چون آن مورد را بهخوبی درک کرده و از جزئیات آن آگاه بوده و فراموش نمیشود.نتیجه این کار، حالتی آسوده و مطمئن است که باعث میشود گوینده بتواند ارتباطی دوستانه با مخاطب برقرار کند.
برای بیان یک داستان حرفهای باید نکات زیر را در نظر بگیرید:
بیان شخصیتهای داستان و مشخصات آنها. مثلاً خودتان و دوستانتان و …
بیان موقعیت داستان (مثلاً سفر به شهر مشهد)
بیان اتفاقاتی که رخ داده است
بیان نتیجه و سرانجام داستانتان، در راستای هدف سخنرانی
اقدامک:
یک داستان را بر اساس توضیحات و مراحل بیان شده در بالا، که مربوط به زندگی کاری یا تحصیلی خودتان می باشد را ضبط کنید. این کار سبب جا افتادن بحث داستان سرایی در صحبت های شما می شود.
لطفا شروع کنید!
۷-۱ تصور کنید:
فکر کنید که جمله اول شروع سخنرانی را با این جمله آغاز کردید:
تصور کنید که قرار است یک ماه بعد برای گروهی از متخصصان رشته خود در برج میلاد تهران صحبت کنید، سخنرانی خود را چگونه آغاز خواهید کرد و چگونه خواهید توانست برای آنها یک ساعت صحبت کنید؟
این جمله سبب میگردد تا افرادی که برای کلاس سخنرانی و فن بیان آمادهاند، تمام حواس خود را جمع کرده تا بتوانند تکنیکهای صحبت در جمع را یاد بگیرند. چرا که قرار است ماه بعدی در برج میلاد صحبت کنند!
۸-۱ ایجاد تعلیق
میتوان جملهای از یک کتاب را خوانده و سپس بیان نمود که این جمله از این کتاب است.
مثلاً ما همه مخلوقات خداوند رحمان هستیم و اشرف مخلوقات بر روی زمین و هر آنچه اراده کنیم به قدرت ذات او برآورده میشود و سپس بیان کنیم که جمله مذکور از این کتاب است، کتاب را بالا آورده و سپس روی میز گذاشته تا توجه مخاطبان را و ذهن آنها را درگیر نماییم.
مثلا سال پیش بود که برای خرید کتاب درسی به کتاب فروشی رفته بود و با کتابی برخورد کردم. کمی از جملات کتاب را خواندم و جالب به نظرم آمد و آن را خریدم و متوجه شدم که چقدر تواناییهای نهفته در ما است و ما فراموش کردهایم!
حال این کتاب چه بود و چه چیزی گفته بود و … اینها را مخاطب در ذهن خود از شما میپرسد و منتظر صحبتهای شما خواهد بود.
۹-۱ بیان یک واقعیت جالب یا تاسف برانگیز:
به این روش، تکنیک شوک میگویند و سبب میشود که مخاطب در ابتدای صحبت خود کاملاًبهتزده شده و غرق در صحبتهای ما شود.
اینکه هزینه نگهداری یک زندانی در زندان سالیانه برابر ۱۸ میلیون تومان است درحالیکه این سه برابر هزینه سالیانه آموزش سه دانشآموز است!
در این تکنیک ابتدا باید جملهای شوک آور بیان نمود و بعد به سراغ اصل موضوع رفت تا بحث به حاشیه نرود.
وقتی سخنران مسائل غیر مترقبهای را مطرح میکند، توجه مخاطب به حرفهای دیگرش هم جلب میشود.
البته باید از مبالغه کردن و احساساتی بودن زیادی خودداری کرد.
مثلا مدتی بعد از اینکه وارد کار مهندسی شدم و کارم را شروع کردم، بزرگترین شوک زندگی به من وارد شد…
تأثیر این جمله بر روی مخاطب این است که میخواهند بدانند آن شوک چه بود و برای حل آن چهکاری کردم؟
۱۰-۱ بیان یک سؤال با معما جالب و جذاب:
در ابتدای کار میتوان یک سؤال مهم یا معمای جالب را بیان نمود که جواب آن را در ابتدا بیان نکنیم و سبب درگیری ذهنی مخاطب گردد.
چرا که مغز ما ماشین حل سؤال است و جواب را به زمان بعدی در حین سخنرانی موکول کنیم.
نحوه سؤال پرسیدن در شروع سخنرانی هم بدین گونه است که ابتدا آمادگی ذهنی سؤال پرسیدن ایجاد میگردد.
از آنجا که تنها منبع جواب در همین سمینار است و نزد سخنران، پس حواس همه به سخنران و صحبتهای او معطوف میگردد.
مثلاً:
میخواهم یک سؤال بپرسم و کسانی میدانند لطفاً دست خود را بالا بگیرند.
این روش حتی سبب مشارکت جمع زیادی از مخاطبان میگردد.
روش های شروع سخنرانی بصورت هوشمندانه با توجه به نوع مخاطب شما و هدف صحبت شما انجام می شود.
۱۱-۱ قول دادن:
صحبتهایی را به مخاطبان بیان کنید که آنها بتوانند چیزهایی را که میخواهند بدانند، از میان صحبتهای شما بیرون بکشند.
به شما قول میدهم که اگر ۱۰ دقیقه به حرفهای من گوش دهید به شما نشان خواهم داد که بتوانید یک سخنرانی طولانی را طراحی کنید!
قول دادن در شروع سخنرانی، روشی مطمئن برای جلب توجه مخاطب است، چرا که بلافاصله توجه مخاطب را جلب میکند.
این روش پلی میان موضوع سخنرانی خود و علائق مخاطبان خود است.
از آنجا که به مخاطب قول دادهاید در مورد موضوعاتی که برای آنها مهم وحیاتی است صحبت کنید، پس دقیقاً به صحبتهای شما گوش میدهند.
مثلا به شما قول می دهم که تکنیک های بسیار مهمی را درجهت افزایش مهارت های ارتباطی، تا چند دقیقه دیگر بیان کنم.
۱۲-۱- استفاده از آمار:
این روش بسیار تأثیرگذار و متقاعدکننده است ولی باید دقت کرد که دقیق و غیرقابل تبدیل باشد و حالتی ملموس داشته باشد.
۲- روشن سازی و توصیف شفاف عنوان سخنرانی
در ابتدای صحبت میتوانید به طور شفاف و واضح که همه مخاطبان متوجه شوند،
در مورد موضوع سخنرانی توضیح کاملی بدهید تا مخاطبان به راحتی بفهمند که شما در این سمینار به دنبال بیان چه چیزی هستید و
صحبتهای شما حول چه چیزی میباشد تا آنها تا پایان سخنرانی با شما همراهی کنند.
مثلاً:
در ابتدا در مورد یک موضوع بسیار بسیار مهم در مورد سخنرانی صحبت خواهد شد بنام مدل ذهنی سخنران.
بعد از آن مدل شناسایی مخاطب موردبررسی قرار خواهد گرفت.
سپس مدل اجرایی سخنرانی را مورد بررسی قرار میدهیم که شامل برنامهریزی و تمرین و اجرا در مورد سخنرانی میباشد.
بعد از آن در مورد مدل ارزیابی و بازخورد صحبت میکنیم و آن را با مثالهایی کاربری غنیتر خواهیم کرد.
با استفاده از این مدلها و روشهای بیانشده در این سمینار، مطمئن باشید که مرحلهای جدید در زندگی شما در زمینهٔ سخنرانی، گشوده خواهد شد.
۳- قانع سازی مخاطبان به صلاحیت و حسن نیت سخنران
سخنران باید بتواند بهطوریکه خودشیفتگی و تعریف از خود نباشد بتواند خود را به مخاطبان خود معرفی کند.
همچنین باید بتواند صلاحیت و توانایی خود را در رابطه با موضوع بیان شده بگوید تا مخاطب راضی باشد تا آخر به صحبتهای او گوش دهد.
مثلاً:
من احمدرضا فاضلی هستم.
مدرس و مشاور سخنرانی و مهارتهای سخنرانی و دارای مدرک کارشناسی ارشد MBA.
امروز اینجا هستم تا در مورد موضوعی که سالها با آن در تماس بودم و تجربیات بسیاری از تلخ و شیرین همراهش است را برای شما بازگو کنم.
این سخنرانی بر اساس کتاب رد پای ماندگارمی باشد که توسط خودم نگاشته شده است.
شک نداشته باشید که با استفاده از این سمینار میتوانید از دنیایی که هستید به دنیای دیگری که شما را برای زندگی واقعی هدایت میکند، حرکت کنید. پ
س آمادهباشید که باهم سفر خوبی را داشته باشیم. (ایجاد حس کنجکاوی در مخاطب)
دوباره تأکید میکنیم که قسمت اول سمینار (و همچنین آخر سمینار) تنها قسمتیهایی هستند که موضوعات آن به یاد مخاطبان میافتد پس به خوبی از این زمان استفاده کنید.
در جملات شروع سخنرانی از جلب توجه نامطلوب اجتناب کنید:
درشروع سمینار از شکایت و شکوه خودداری کنید.
هیچگاه به مخاطبان توهین نکنیدسخنان خود را با عذرخواهی از مخاطبان شروع نکنید.
سخنان خود را با داستان مضحک شروع نکنید
با عذرخواهی کردن در اصل به مخاطب خود بیان میکنید که مطلبی را در شأن آنها باشد را آماده نکردهاید!
مخاطبان علاقهای به عذرخواهی ما ندارند بلکه میخواهند اطلاعات مفید به دست آوردند که برایشان جالب باشد!
سخنان را با حرکات پیش پا افتاده و لودگی شروع نکنید بلکه بامتانت و وقار رفتار کنید.
سخنان خود را با لطیفه شروع نکنید، شاید به شما نخندند و شما ضایع شوید!
از شوخطبعی استفاده کنید.
در بیان طنز نیز سعی کنید وضعیت گذشته خود را به شکلی طنزآلود بیان کنید.
مخاطبان عموماً دل و ذهن خود را به دست سخنرانانی می سپرند که عمداً توجه آنها را به عیوب خود جلب و بهصورت طنز بیان میکنند.
فقط کافی است که مخاطبان بدانند با یک آدم اتوکشیده و همه چیزدان طرف است تا بهکلی اشتیاق و شور خود را برای گوش دادن صحبتهای سخنران از دست دهد!
به طورکلی موارد زیر را باید در جملات شروع سخنرانی مد نظر قرارداد:
شروع سخنرانی میتواند شرایط زیر را برای بهتر شدن کارایی داشته باشد:
۱- مقدمه باید خلاص و کوتاه باشد؛ و کمتر از ۲۰ درصد سخنرانی را به خود اختصاص دهد.
۲- مطالب بیانشده در مقدمه باید قابل ردگیری و پیدا کردنی باشند.
مثلاً نقل قولی از کتابی میکنید کتاب باید بهراحتی قابل پیدا کردن باشد.
۳- برای سخنرانیهای مختلف مقدمههای مختلفی را آماده داشته باشید .
۴- مقدمه را سعی کنید کامل بنویسید تا در موقع سخنرانی بهصورت ناخودآگاه آن را بیان کنید.
۵- سریع شروع نکنید! در ابتدای سخنرانی سکوت کوچکی کنید تا مخاطبان ساکت شوند و متوجه شما شوند و بعد لبخندی بزنید و مقدمه را شروع کنید.
توجه داشته باشید که مقدمه سخنرانی، هم قبل و هم بعد از ایجاد پیکرهبندی و تعیین بدنه اصلی سخنرانی، می تواند مشخص میگردد.
و درنهایت، کاملاً در ابتدای سخنرانی مراقب حرکات و صحبتهای خود و تکنیک مورداستفاده برای شروع سخنرانی باشید.
سخنرانی کوتاه چیست ؟
مراحل معرفی حرفه ای و یک سخنرانی کوتاه
مراحل یک معرفی مختصر اما موثر و اثر بخش را می توانیم به سه قسمت تقسم کنیم:
۱- چرا من؟
ایجاد تعجب در مخاطب
در سخنرانی های کوتاه و چند دقیقه ای، باید بتوانیم نظر مخاطبان را در زمان کوتاهی به موضوع خود جلب کرده و از آنها انتظار یک اقدام فوری را داشته باشیم.
سخنرانی های کوتاه معمولا از سه جز تشکیل شده است که باید مد نظر داشت تا مخاطب را تحت تاثیر گذاشت.
در ۱۰ تا ۳۰ درصد اولیه سخنرانی فرصت دارید که به سه سوال اصلی ناخوداگاه مخاطب پاسخ دهیم .
آیا صلاحیت دارید؟
می توانید خیالشان را راحت کنید؟
کسی بهتر از شما نیست؟
به اندازه کافی اقتدار دارید؟
با بیان جملاتی که تعجب مخاطب را بر می انگیراند و او را وادار به ادمه صحبت با ما و سوال پرسیدن می کند باید صحبت خود را شروع کنیم.
جملاتی را بیان کنیم که مخاطب را ملزم کند تا به حرفهای ما گوش دهد.
مثلا اگر در مورد یکی از مفاهیم بازاریابی می خواهیم صحبت کنیم باید بعد از معرفی خود بگوییم که رشته تحصیلی ما بازاریابی است و
می خواهیم در مورد یه موضوع مهم مثلا علت خرید مردم از فضای مجازی را بیان کنیم.
در کل مخاطب می خواهد که خیالش بابت وقتی که گذاشته مطمئن باشد و بداند که محتوای خوبی بدست خواهد آورد.
چگونه با اقتدار باشیم
- همه چیزهایی که در مورد آسانسوری بود
- بیان مطمئن و زبان بدن قاطع
- استفاده از داستان های اعتبار ساز – این کتاب منه بعد از سخنرانی – چند روز پیش در حال سخنرانی بودم…
- گسب اعتبار از دیگران
تمایز ما با دیگران در چیست؟
صحبت های ما نباید بوی تکبر بدهد و باید به آرامی و دوستی خود را معرفی کنید .
۲- بیان اینکه-چرا این موضوع؟
این موضوع برای مخاطب چه فایده ای دارد:
مثلا رفع یک مشکل مادی در زمینه صرفه جویی و عدم ایجاد ضرر
فایده معنوی
ایجاد روابط بهتر خانوادگی
موضوعی که برای سخنرانی انتخاب می شود باید بتواند برای مخاطبان ما مهم تلقی شده و برای آنها منفعتی داشته باشد.
مخاطبان همیشه این سوال را از خود می پرسند که چرا باید به این موضوع گوش دهند و به آن توجه کنند.
تاکید کردن سخنران بر روی موضوع سخنرانی می تواند بسیار در جلب توجه و توجییه انتخاب موضوع موثر باشد.
یک مثال
مثلا در یکی ازسخنرانی های خودم در زمینه لزوم یادگیری بازاریابی عصبی و اهمین این تاکتیک،
تاکید کردم که در مورد یک موضوع بسیار بسیار مهم و تاثیر گذار در تجارت شما می خواهم صحبت کنم که هر روز با آن مواجه هستید!
باید بیان شود که اگر گوش ندهید چه مشکلانی باقی مانده یا بدتر می شوند .
البته می شود آواتار منفی ایجاد کرد :
مثلا بگویید که افراد سه دسته هستند :
- اصلاح می شوند
- تمرین را انجام نمی دهند و می گویند سمینار خوب بود
- می گویند نمی شود و …..اگر کسی اینجوری است بهتر است الان اینجا نباشد!
۳- انتظار یک اقدام-چرا الان؟
در انتهای صحبت و سخنرانی خود بر روی یک موضوع مهم از قول خودتان ، باید سریعا از مخاطبان خود بخواهید که برای نزدیک شدن به آن موضوع مهم باید اقدامی را همین الان یا بعدا انجام دهند.
مثلا در آن سخنرانی در مورد موضوع بازاریابی عصبی از مخاطبان خواستم تا روزی ۵ دقیقه در مورد این موضوع مهم در اینترنت جستو کرده و اطلاعات خود را افزایش دهید.
انجام یک اقدام مرتبط با موضوع سخنرانی بسیار در بجا ماندن موضوع در ذهن مخاطب موثر است .
اگر الان گوش ندهی :
- بعدا دیگر خبری نیست
- دیر میشه و فرصت کمه
- خیلی ها ازت جلومیزنن
- عقب مونده به حساب می آیی !
در یکی از سخنرانیهایی که شرکت کرده بودم سخنران از همه افراد خواست تا بلند شوند و به نفر کناری با استفاده از تاکتیکهای بیانشده، یکچیزی را بفروشند!
همچنین برای هنگامی که میخواهیم خود را بهعنوان یک متخصص در یک زمینه خاص معرفی کنیم، بیان میکنیم که حتماً به آدرس سایت بنده سری بزنید و اطلاعات کافی در این زمینه را استخراج کنید.
همچنین اگر کتابی از خودمان داریم میتوانیم کتاب را به مخاطب داده و از بخواهیم که تنها زحمت خواندن آن را انجام دهند.
دعوت به اقدام در سخنرانی کوتاه چیست ؟
در مرحله دعوت به اقدام باید دقیقاً بیان کنیم که از مخاطبان خود چه چیزی را میخواهیم
چه زمانی میخواهیم تا انجام دهند؟
به چه صورتی انجام دهند؟
به چه مقداری و با چه اولویتی؟
این نکته را باید خاطرنشان کرد که مردم دیگر به حرفهای ما پول نمیدهند بلکه باید کارمان بهعنوان سخنران عملی باشد.
مخاطبان ما به دنبال شنیدن تاریخچه و شنیدن حرفهای و نصیحتهای تکراری نیستند.
آنها به دنبال شنیدن صحبتهای افرادی هستند که بتواند تحولی و حرکتی در زندگی آنها ایجاد کند.
اینها سوالاتی است که سخنران باید در ناخوداگاه خود از خود پرسیده و جواب آن را به مخاطبان بدهد و مستقیما از مخاطب نخواهید که همه جواب دهند.
مشتری مداری – سمینار مشتری مداری در دانشگاه صنعتی اراک
مشتری مداری مهمترین قسمت یک کسب و کار در هر حرفه ای می باشد که می تواند سبب رشد و ارتقای شما شود و اگر این نکات را رعایت نکنید براحتی نابود می شوید!
سمینار اول در دانشگاه صنعتی اراک در سالن همایش های اساتید و کارکنان دانشگاه با حضور جمعی از اسایتد و کارکنان محترم دانشگاه صنعتی اراک برگزار گردید.
این سمینار در ساعت ۹.۴۵ دقیقه صبح آغاز گردید.
این سمینار تحت عنوان مشتری مداری و ارتباط با همکاران و دانشجویان بود.
در ابتدای سمینار به بحث در مورد مدل های ذهنی و نقش آنها در برقراری ارتباط با افراد و تعاملات با دیگران پرداخته شد.
در مورد مدل ذهنی بیان گردید که بسیاری از تجربیات و و تفکرات امروز ما و رویدادهایی که برای ما در زندگی رخ می دهد در ذهن ما بصورت یک مدل از یک واقعه یا رویداد ثبت می شود.
در ادامه مسیر زندگی این مدل ذهنی برای تفسیر و تفهیم بسیاری از مسائل زندگی و افرادی که باآنها در تعامل هستیم مورد استفاده قرار می گیرد!
برای بررسی بیشتر و اطلاعات بیشتر در مورد مدل های ذهنی به این مقاله نگاهی بیندازید.
مسیر عصبی در آموزش فن بیان
مبحث مهم بعدی که مورد توجه و بررسی قرار گرفت مبحث شکل گیری مسیر عصبی بود.
هر فعالیتی که ما انجام می دهیم و هر تمرینی که ما انجام می دهیم، در ذهن ما یک مجموعه سلول جهت هدایت و اجرای آن مهارت، بسیج می شوند.
این مجموعه سلول یک مسیر عصبی را برای انجام آن کار در دفعات بعدی ایجاد می کنند و سبب می شود که ما براحتی و حتی ناخودآگاه فعالیتی را اجرا کنیم همانند انجام رانندگی!
برای مشاهده مقاله شکل گیری مسیر عصبی به این مقاله نگاهی بیندازید.
نشاط در مشتری مداری
در ادامه عوامل با نشاط بودن و حس نشاط و شادی داشتن و انتقال آن به دیگران مورد بررسی قرار گرفت.
مطالبی که در این سمینار مورد بررسی و صحبت قرار گرفت بیشتر در زمینه بهبود فردی و تقویت روحیه تعامل با دیگران و حس نشاط و همکاری بود.
چرا که هر چقدر ما بیشتر احساس شادی نسبت به خودمان داشته باشیم براحتی می توانیم این حس شادی را به دیگران منتقل کرده و محل کار و تعامل با دیگران را جای بهتری برای زندگی تبدیل کنیم.
سمینار فن بیان – صحبت های تاثیر گذار خودمونی
سمینار فن بیان و سخنوری به قصد افزایش مهارت فن بیان و افزایش مهارت صحبت در جمع و هوش کلامی و افزایش اعتماد به نفس برگزار می شود.
سمینار دومی که در شهر اراک و در دانشگاه صنعتی اراک برگزار شد، تحت عنوان صحبت های تاثیر گذار خودمونی بود. در این سمینار به بررسی مهارت های ضروری و تاثیر گذار برای دانشجویان برای ورود به جامعه و ایجاد یک ارتباط حرفه ای و زندگی حرفه ای پرداخته شد.
در ابتدای جلسه از دانشجویان خواستم تا ۳ مورد از اهدافی را که دوست دارند در سال ۹۶ به آنها برسند را بنویسند. بعد از آنها خواستم تا در مورد رسیدن به آنها، الویت بندی و زمان بندی را هم مشخص کنند تا بدانند که چه موقع باید بدان برسند و آماده فعالیت های لازم برای رسیدن به آن شوند.
با استفاده از این کار بخوبی توانستم با آنها ارتباط برقرار کنم و یخ خودم و یخ دانشجویان را بشکنم!
مطالب مهم در سمینار فن بیان
در این جلسه در مورد نحوه تقسیم بندی روزانه و فعالیت ها را بیان کردم و گفته شد که سعی کنید تا یک ساعت پس از بیدار شدن در صبح را به فعالیت های زیر تقسیم بندی کنید:
۱- ۱۵ دقیقه ورزش
۲- ۱۵ دقیقه برنامه ریزی روزانه
۳- ۳۰ دقیقه مطالعه کتاب
سپس در مورد مهارت هایی برای برقراری ارتباط با دیگران و معرفی خودشان به عنوان یک متخصص صحبت شد. در این قسمت که یکی از مهمترین و جذاب ترین قسمت های سمینار بود، پس از معرفی و بیان مراحل معرفی، از چند تن از دانشجویان محترم بطور داوطلبانه خواسته شد که بر روی سن بیایند و خودشان را مطابق با مدل معرفی بیان شده در :
سخنرانی کوتاه چیست و مراحل معرفی حرفه ای یک سخنرانی کوتاه، معرفی نمایند.
بعد از آن در مورد مهمترین نکته در ارتباطات که توسط پروفسور آلبرت محرابیان در دانشگاه CLA بیان شده بود، پرداخته شد.
بر اساس این تحقیق، در روابط ما با دیگران بیشتر ین تاثیر گذاری را غیر از کلماتی که بیان می شود، لحن صدای ما و زبان بدن ( مهارت های غیر کلامی ) بر عهده دارند!
همچنین در این قسمت بیان شد که برای یک ارتباط خوب باید بتوانیم از این سه نکته مهم استفاده کامل را ببریم. مشاهده مقاله ی آموزش زبان بدن
در کنار بیان مهارت های کلامی و شغلی به دانشجویان، در مورد نحوه تمرین و کسب دانش و در نهایت موفقیت هم صحبت شد .
مطالبی که در این سمینار ارئه گردید را میتوان بصورت نمودار شکل زیر نشان داد:
برای بسیاری از ما رخ داده است که اکثر اوقات زندگی دیگران را برای خود الگو می گیریم و حسرت زندگی دیگران را با خود در طول زندگی حمل می کنیم!
بهتر است به این کلیپ نگاهی بیندازید و ببینید که باید به داشته های خودمان بسیار توجه و ارزش قائل شویم.
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ممنون از مطالب خوبتون
سلام
تشکر از حسن توجه شما