اپلیکیشن بیان ماندگار را دانلود و نصب کنید
مهارت "نه" گفتن در کوکان و نوجوانان

مهارت نه گفتن در کودکان و نوجوانان

فهرست مطالب

در این مقاله در مورد نحوه مهارت نه گفتن نوجوانان صحبت خواهیم کرد که می تواند آنها را در مقابل درخواست های ناروای دیگران کمک نماید.

نوشته های قبلی را حتما مطالعه کنید که در مورد نحوه بکارگیری کلمات توسط فرزند شما در ارتباطات کلامی صحبت کردیم و اینکه چه کلماتی می تواند حس خوب و انرژی خوبی را در ارتباطات ایجاد نماید.

در این مقاله در مورد نحوه نه گفتن در ارتباطات کلامی کودکان و نوجوانان صحبت خواهیم کرد.

 

مهارت نه گفتن نوجوانان

حتما برای شما موقعیت های بسیاری پیش آمده که به هر دلیلی، نتوانسته اید نه نگویید!

چرا که نمی خواهید دیگران را با نه گفتن ناراحت نکنید؟ همیشه به فکر این هستیم که دیگران را با نه گفتن، ناراحت نکنیم! همیشه دنبال راضی کردن دیگران و تایید گرفتن از دیگران هستیم! یک جمله ای در این میان هست که می گوید :

لطفا از نه گفتن ناراحت نشوید !

موضوع نه گفتن به درخواست های نادرست دیگران یا درخواست هایی که نمی توانیم اجرا کنیم یک موضوعی است که همگی ما گرفتار آن هستیم.

برای فرزندان ما هم این موضوع بسیار مهم می باشد و ارتباط مستقیمی با عزت نفس و اعتماد به نفس فرزند ما دارد.

در این مقاله در مورد مهارت مهم نه گفتن در کودکان و نوجوانان صحبت خواهیم کرد. ولی این موضوع را مدنظر و توجه داشته باشید که شما هم باید در کنار فرزند خود این مهارت را تمرین کنید و نه گفتن را انجام دهید تا او راحت تر این مهارت را یاد بگیرد و به درخواست های نادرست و درخواست هایی که نمی تواند پاسخگو باشد، نه بگوید!

واقعا چگونه می شود از نه گفتن ناراحت نشد؟ گاهی اوقات خواسته های دیگران نادرست است و گاهی هم درست است ولی شما نمی توانید به هر دلیلی آن خواسته را اجابت کنید. در این صورت چگونه باید نه گفت؟!  

  مهارت نه گفتن  

در هنگامی که می خواهیم به درخواست دیگران جوابی منفی بدهیم عموما چند حالت را پیش رو داریم:  

سه حالت عمومی در مهارت نه گفتن نوجوانان

 

۱- خجول بودن و رودروایسی داشتن

در این حالت با اینکه با خواسته دیگران موافق نیستید ولی بدلیل شخصیت طرف مقابل در نزد ما یا جایگاه شغلی او یا بخاطر کاری که قبلا برای ما کرده است خجالت می کشیم که نه بگوییم. در اینحالت علارغم میل باطنی خود بله می گوییم!

۲- نه بصورت غیر واضح

در این حالت شما مخالف درخواست دیگران هستید ولی نه شما واضح نیست طرف مقابل با تقاضای مصرانه خود شما را موافق خود می کند.

مثلا تمایلی ندارید که با فردی به جایی بروید و می گویید که فردا عصر باید جایی باشم و نمی توانم با شما باشم ولی او می گوید تا قبل از عصر بر می گردیم و شما را در منگنه می گذارد و شما هم قبول می کنید !

۳-پرتاب محکم نه به صورت !

در این حالت به هر صحبت و درخواستی که مطابق میل شما نباشد سریعا در ابتدا نه می گویید و به اصطلاح نه را به صورت طرف مقابل می کوبید!

افرادی که در ارتباطات خود حرفه ای هستند و یک شخصیت جذاب دارند قطعا می دانند که چگونه به درخواست های نادرست دیگران و یا درخواست های که تمایل به انجام ندارند نه بگویند که هم اقتدار آنها حفظ شود و هم ارتباطات آنها خدشه دار نشود .  

در اینجا در مورد مراحل مهارت نه گفتن نوجوانان صحبت می کنیم :

 

قدم اول : تصمیم قطعی در مقابل نه گفتن 

در مرحله اول به فرزند خود بیاموزید که تصمیم بگیرید که آیا می خواهد درخواست دیگران را قبول نکند؟ این موضوع را بخوبی تصمیم بگیرد و قاطعانه سر تصمیم خود بماند.

به او بگویید که اگر تصمیم گرفته است که نه بگوید به هیج عنوان از خواسته خود کوتاه نیاید!

این موضوع را مدنظر داشته باشیم که نه گفتن  ارزشمند هست آن را بی ارزش نکنیم!

    اگر جواب درخواستی که از ما می شود نه  باشد و ما نه بگوییم ولی با اصرار طرف مقابل بله بگوییم،‌این نشان می دهد که نه گفتن خود را بی ارزش کرده ایم!

نه گفتن ارزشمند است. اگر تصمیم قطعی داریم که نه بگوییم بطور قعطی تصمیم بگیریم و از حرف خود بر نگردیم! ما باید ارزش پرور باشیم نه سریش پرور!

وقتی نه می گوییم دیگر نباید طرف مقابل، سریش شود و با اصرار از ما بله بگیرد!  

 

یک نکته مهم در این میان :مهارت نه گفتن

 آماده تبعات نه گفتن باشیم!

اگر به فردی که درخواست پول داشته و به او بله گفته ایم ، باید تبعات این قرض دادن را نیز در نظر داشته باشیم. اگر پول را پس نداد اینگونه نباشد که بدبخت شویم ( خدای نکرده)!  

یک فرمول ساده است که باید در این زمان ها مدنظر داشت:

ارزش کاری که باید انجام شود و همچنین ارزش فرد > زحمتی که برای ما این کار ایجاد می کند.

  این یک فرمول مهم در بله گفتن و نه گفتن است که ارزش کار و فردی مورد نظر در اینجا خیلی مهم و قابل تامل می باشد.  

قدم دوم : همراهی کردن طرف مقابل

بعد از اینکه تصمیم خود را برای نه گفتن بطور قاطعانه گرفت به او بیاموزید که با طرف مقابل باید همراهی کند. برای همراهی طرف مقابل به او بگوید:

متشکر م که من را برای این موضوع انتخاب کرده اید و ممنون هستم که به من اطمینان دارید. باید در قدم دوم یک حس خوب و یک اقتدار خوب از خود را به نمایش بگذارد و عزت نفس و اعتماد به نفس خود را افزایش دهد .

  اِاِ واقعا اینجور شده   .. با این بیان ، به طرف مقابل نشان می دهد که درخواست شما و خود شما برای ما محترم و با ارزش می باشد.  

با احترام و مانند یک فرد حرفه ای در ارتباطات خود با دیگران برخورد کنیم و صحبت کنیم.

 

قدم سوم : بیان دلیل نه گفتن

در این مرحله به فرزند خود بیاموزید دلیل اینکه نمی تواند به درخواست دیگران بله بگویید را بیان کند و این کار را قاطعانه انجام دهد. و بعد از بیان دلیل نه گفتن، خود نه را بگوید! مثلا: متاسفانه الان بدلیل نداشتن وقت نمی توانم با شما به سینما بیایم.

الان خودم به این پول نیاز دارم و نمی تونم به شما بدهم! البته در این مرحله می توانید از جملاتی استفاده کنید که فرصت فکر کردن را به زمان دیگری منتقل کنید: ( می تونید بهم فرصت بدهید تا فکر کنم و بعد به شما بگم! ( الان یک مقدار گرفتار هستم و اگر میشه بعدا با هم صحبت کنیم)  

Responsivecheckbox E1516876162254 من خودم در مضیقه هستم و … اگر نمی توانید که این کار را بیان کنید حتما بگویید که در مضیقه هستید و خود شما مشکلاتی دارید و انجام این کار امکان پذیر نیست !

Responsivecheckbox E1516876162254 البته می توانید بجای اینکه بگویید امکان پذیر نیست بگویید: اجازه بدهید یک بررسی کنم و بعد خدمت شما خبر می دهم.  

مهارت نه گفتن

 

قدم چهارم : ارائه یک راهکار– در صورتی که راه حل دارید!

بعد از نه گفتن، فرزند شما باید یک راهکاری را که می تواند به طرف مقابل کمک کند ارائه دهد تا دوستی خود را به او ثابت کند .

به او بیاموزید که این مراحل کارهایی است که یک انسان سالم و کاردرست انجام می دهد!

مثلا : می توانید با سایر دوستان به سینما بروید تا برنامه شما بهم نخورد و در دفعات بعدی اگر فرصت داشتم با شما همراه خواهم بود.

  (برای شما پدر و مادر گرامی : در اینجا می توانید بیان کنید که این امکان را دارم که اگر می خواهید وامی بگیرید من ضامن می شوم و …. باید راه حلی را بیان کنید که نشان از احترام شما به طرف مقابل باشد.)  

اگر مهارت نه گفتن نوجوانان را نیاموزید

اگر نوجوان و فرزند شما نتواند به درخواست های نادرست و نابجای دیگران یا درخواست هایی که نمی تواند برآورده کند، نه بگوید، قطعا در آینده و کار و زندگی خود دچار معضلات و مشکلاتی می شود که سبب کاهش عزت نفس او خواهد شد.

پس همین الان برای افزایش حس عزت نفس و اعتماد به نفس در فرزند خود، این مراحل را برای کارهای مختلف با او تمرین کنید تا این مهارت مهم را بیاموزد و از گفتن نه خجالت نکشد !

فرض کنید که یکی از دوستان فرزند شما از او پولی را می خواهد که او این مقدار پول را به تازگی در جشن تولدش دریافت کرده است. دوست او تقاضای زیادی می کند و خواهش می کند که این پول را به او بدهد و فرزند شما هم به این پول نیاز دارد و باید خرج مخارج مدرسه  کند.

به او بیاموزید که در این شرایط چگونه باید نه بگوید. مهارت نه گفتن در نوجوانان

البته این موضوع را به فرزند خود بگویید که در مقابل درخواست هایی که با ارزش های اخلاقی او مغایرت دارد حتما بصورت پرتابی نه بگوید و خود را از موقعیت مورد نظر دور کند !

ولی در مقابل دوستان و آشنایان به درخواست هایی که تمایل به انجام آن ندارد یا نمی تواند آنرا انجام دهد، از مهارت نه گفتن نوجوانان استفاده کند.  

حتما و حتما سعی نمایید که خود شما هم در این مهارت، کارآزموده شوید تا بتوانید بخوبی هم به فرزند خویش آموزش دهید. در ادامه یک مثال برای شما آورده ام که با مهارت نه گفتن بیشتر  آشنا شوید.

مثال :

اگر شما با ماشین بودید و باید خودتان را سریع به مکانی دیگر برسانید و در این هنگام فردی به شما گفت که لطفا من را هم به فلان جا برسایند،‌چگونه در اینجا نه می گویید؟!!

توجه داشته باشید که احترام به طرف مقابل را فراموش نکنید! می توانید از این جملاتی که در ادامه می آید استفاده کنید: می توانید بپرسید که به کجا تشریف می برید.

( احترام گذاشتن) متاسفانه الان در حال رفتن به جایی هستم و باید سریعا به آنجا برسم وگرنه جلسه مهمی را از دست می دهم! خیلی دوست دارم این کار را انجام بدهم ولی … ( البته اگر این فرد اگر ارزشش را داشت براش اسنپ یا تاکسی بگیرید!)  

اقدامک : 

غذا آماده هست و با کسی تلفن می زنید. چطور می توانید نه بگویید و تلفن را به تاخیر بیندازید و به سر سفره غذا بروید؟ راه حل های خلاقانه پیش بگیرید: اگر الان قطع نکنم هم به من فحش میدهند و هم به شما …  

واقعیاتی نادرست!

از بچگی به ما گفتند که اگر گوش نکنی دوستت ندارم! اگر انجام ندی دوستت ندارم ! و ما این مورد را درک کردیم که همه ما را مشروط دوست دارند! و یک حس گناه الکی به ما دست می دهد!  

مهارت نه گفتن

 

ما باید با رعایت این تاکتیک و روند باین شده،  کار یک انسان سالم ، جذاب و با شخصیت را انجام دهیم!

 

سخن پایانی در مورد مهارت نه گفتن نوجوانان

مهارت نه گفتن که قسمتی از آموزش های فن بیان و اعتماد به نفس نوجوانان است را جدی بگیرید و حتما به فرزندان خود آموزش دهید. برای دیدن کلیپ های آموزشی در این رابطه هم می توانید به پیج اینستاگرام احمد فاضلی و یا صفحه آپارات احمد فاضلی مراجعه فرمایید.    


اعتماد به نفس نوجوان

غلبه بر خجالت در کودکان و افزایش اعتماد به نفس کودکان

چرا افزایش اعتماد به نفس کودکان و نوجوانان مهم است؟ چرا کودکان دچار حالت خجالتی می شوند؟ دلایل بسیاری وجود دارد که سبب می شود کودکان و نوجوانان دچار عدم اعتماد به نفس و حس خجالت شوند و گوشه گیری را در ارتباطات انتخاب کنند.

البته خود والدین هم در این میان نقش مهمی دارند. والدینی که خود دچار خجالت هستند و با دیگران چندان ارتباطاتی ندارند،  سبب می شوند که کودکان آنها هم به حالت خودشان دچار شوند!  

این مقاله را حتما مشاهده بفرمائید
انتقاد کردن - چگونه درست انتقاد کنیم؟

۱- عوامل کاهش اعتماد به نفس کودکان و راهکارهای جلوگیری از آن

۱-۱-    مقایسه کردن :

هنگامی که فرزند خود را با دیگران مقایسه می کنیم و دیگران را بهتر نشان می دهیم، در اصل داریم او را به پائین می کشیم و نابود می کنیم! هنگام مقایسه، فرزند ما خود را فردی بی اهمیت نسبت به دیگران می داند و همین سبب کاهش اعتماد به نفس او می شود.

حتی اگر فرزند خود را برعکس، بالاتر از دیگران بدانیم، سبب می شود فرزند ما با فرزندان افراد دیگر بدلیل تکبر، ارتباطی برقرار ننماید. حتی این مقایسه که فرزند خود را در نزد دیگر کودکان بالا می بریم سبب می شود تا دیگران به او حسادت بورزند و دیگر با فرزند ما ارتباطی درست برقرار نکنند و همین سبب کاهش اعتماد به نفس فرزند ما خواهد شد.

فرزندان خود را هم با کسی مقایسه نکنید. او را با بهترین فردی که می تواند باشد مقایسه کنید آنهم در صورت نیاز!

 

۲-۱-   تنبیه بدنی

هنگام تنبیه بدنی، واقعا چه حسی در کودکی داشتید؟ غیر از حسِ بی اهمیتی و بی ارزشی و اینکه اصلا برای کسی مهم نیستید، حسی دیگری هم داشتید؟ قطعا این حس برای فرزندان ما هم وجود دارد! پس مراقب باشیم..  

۳-۱-  تحقیر و مسخره کردن

هنگامی که فرزند خود را با القابی تحقیر کننده خطاب می کنیم چه حسی دارند؟ فرض کنید شما را کوتوله یا خپل صدا بزنید، چه حسی پیدا می کردید؟ قطعا اگر فرزند خود را در یک جمع تحقیر کنیم و نگذاریم که حرف خود را بزند و او را با القاب ناجالب صدا بزنیم، چیزی جز کاهش اعتماد به نفس را ایجاد نخواهیم کرد!

این کار ما سبب بر هم زدن آرامش درونی آنها و نابود کردن شخصیت آنها می باشد و واقعا کاری انسانی نخواهد بود. با فرزندان خود سعی کنید که راحت و رو راست باشید و هر  آنچه را که از رفتارهای آنها برداشت می کنید بیان کنید. گاهی عبارت دوستت دارم را بیان کنید و از او دریغ نکنید.  

اعتماد به نفس نوجوان

 

۴-۱-   انتقاد کردن

هنگامی که از فرزند خود مرتب انتقاد می کنیم در حال نابود کردن اعتماد به نفس او هستیم!

انتقاد کردن سبب می شود که او این حس را پیدا کند که واقعا کاری را نمی داند و اصلا بلد نیست کاری را خود انجام دهد! همین سبب می شود تا در روابط خود و جایی که باید صحبت کند ساکت باشد تا مبادا کسی به او انتقاد کند!

اگر مرتب به فرزند خود انتقاد کنیم سبب می شود که ذهن او این واقعیت را بپذیرد که هیچ چیزی نیست و همین سبب می شود که در بزرگی نتواند در مقابل پیشنهادهای بد دیگران مقاومت کند و در نتیجه، خود و اینده خود را تباه کند!  

داستان واقعی نادر

نادر یکی از همسایگان زمان بچگی من بود که پدری داشت که از لحاظ تحصیلات نسبت به سایر پدرها ، بالاتر بود.

پدر نادر بسیار به درس و مشق نادر اهمیت قائل می شد و همیشه پیگیر درس های او بود. اما علارغم این پیگیری پدرش، نادر عموما در درسهای خود چندان هم موفق نبود.

بعد از مدتی با توجه به صحبت هایی که پدر من با پدر نادر گاهی انجام می داد، مشخص شد که پدر نادر او را با بچه های دیگر فامیل بسیار مقایسه می کند و همین دقیقا نکته ای اشتباه بود که پدر نادر برای روش تربیتی و ارتباطی با نادر در نظر گرفته بود.

در نتیجه این مقایسه و حس بدی که در نادر ایجاد شده بود، او اعتماد به نفس خود را از دست داده بود و هیچگاه نمی توانست تمرکز خود را بر روی کارهایی که در آنها می توانست بهتر باشد، جمع کند.

مقایسه فرزندتان با فرندان دیگران یا حتی دیگر فرزندان خودتان، سبب می شود تا آینده زییای فرزندان خود را با دستان خود به آرامی و بدون زحمت نابود کنید!  

اعتماد به نفس نوجوان

۲- افزایش اعتماد به نفس کودکان و نوجوانان در ارتباطات

افزایش اعتماد به نفس کودکان و نوجوانان مهمترین موضوع در تربیت فرزندانی قهرمان در آینده می باشد. برای اینکه بتوانیم کاری را انجام دهیم باید علاوه بر داشتن مهارت در  آن کار، باور داشته باشیم که می توانیم این کار را انجام دهیم.

شاید ما رانندگی را بدانیم و اینکه چگونه می توانیم در جاده رانندگی کنیم، ولی حس اینکه می توانیم در جاده برانیم و باور به این کار داشته باشیم را نداشته باشیم.

این یعنی عدم اعتماد به نفس!

یعنی اینکه به توانایی های خود باور نداشته باشیم و حس خوبی از انجام آن کار نداشته باشیم. برای اینکه بتوانیم با دیگران ارتباطات خوب برقرار نمائیم باید بتوانیم علاوه بر داشتن مهارت فن بیان و سخنوری، با انجام تمرینات مداوم، این مهارت را در خودمان درونی کنیم و باور داشته باشیم که می توانیم با دیگران بخوبی ارتباط برقرار نمائیم.

کودکان ما در صورتی می توانند قهرمانانی در آینده باشند که از الان اعتماد به نفس بالایی در انجام کارها داشته باشند. هنگامی که اعتماد به نفس بالایی در انجام کارها داشته باشند می توانند مسئولیت قبول نمایند و کارهای بزرگی را در آینده انجام دهند.  

یکی از کارهایی که می توانید برای افزایش اعتماد به نفس کودکان و نوجوانان انجام دهید، آموزش مهارت های ارتباطی بخصوص مهارت سخنوری و فن بیان می باشد.

  اعتماد به نفس نوجوان

البته از فرزندان خود چندان هم انتظار صحبت هایی مانند خودتان نداشته باشید! آنها کودک هستند و نیازمند کمک شما برای رشد و پیشرفت …

۳- اعتماد به نفس طلایی

برای اینکه فرزندی با اعتماد به نفس داشته باشید، خود شما باید این خصوصیت را ابتدا داشته باشید ! چرا که این خصوصیت را فرزندان عموما از والدین خود می بینند و به ارث می برند!

شوخی کردیم، ولی قطعا آنها با دیدن رفتارها و صحبت های شما و عکس العمل شما نسبت به وقایع مختلف، آن را در ذهن خود ثبت می کنند و در رفتارها و صحبت های روزمره اجرا می کنند.

نشانه هایی از افزایش اعتماد به نفس کودکان و نوجوانان

در جدول زیر نشانه هایی از اعتماد به نفس کودکان و نوجوانان بیان شده است و صحبت و کارهایی که این نشانه را تقویت می کند هم بیان شده است:

نشانه ی اعتماد به نفس در کودکان و نوجوانان صحبت و کارهایی که این نشانه را تقویت می کند
شناخت ارزش ها و جهت گیری به رویاهای بزرگش احترام بگذارید و او را تشویق کنید که این رویاها را هر چه بیشتر، بیان کند و بنویسد.
انگیزه تمام کارهای خوب و موفقیت آمیزی که انجام می دهد را قدردانی کنید و در صورت نیاز جشنی کوچک بگیرید.
ثبات عاطفی با فرزندان خود بگونه ای باشید که بتوانند احساسات خود را برای شما بیان کنند و شما هم پذیرای این احساسات باشید و شنونده خوبی باشید.
ذهنیت مثبت به او کمک کنید و راهنماییش کنید که در شرایط مختلف، نقاط مثبت و خوب انسان های اطراف خود را هم ببینید.
خود آگاهی به او یا دهید که به توانائی ها و قابلیت های خود احترام بگذارند و افتخار کنند.
اشتیاق برای پیشرفت به آنها بیاموزید که طرز کار وسایل مختلف چگونه است و خود آنها را تشویق کنید که در مورد هر اتفاق علمی تحقیق کنند.
سلامتی و ورزش الگوی خوبی برای ورزشش باشید و او را تشویق کنید که رژیم غذایی و عادت ورزشی خوبی را در پیش بگیرید.
حس هدفمندی به آنها بیاموزید که همه انسان های موفق دارای خصوصیات خاصی بودند و از انسان های موفق برای  آنها صحبت کنید و داستان های الهام بخش را برای او بگویید. آنها را تشویق کنید که فکر کنند که چه تاثیری می توانند بر روی زندگی دیگران داشته باشند.
تمایل به ریسک کردن آنها را تشویق کنید که برای موفقیت و بدست آوردن آنچه می خواهند گاهی باید کارهای ترسناک انجام دهند مانند صحبت روبروی جمع!

 

۴- تمجید کردن از فرزندان در جهت افزایش اعتماد به نفس

 

مهمترین موضوعی که می تواند اعتماد به نفس فرزند شما را افزایش دهد، تعریف و تمجید کردن از او می باشد.

 

بابت کارهای خوبی که فرزندانتان انجام داده اند و نمرات خوبی که در درسها گرفته اند ( حتی اگر چند درس را فقط نمره خوب گرفته است) تشویقش کنید.

اگر کارهایی را خوب انجام داده است ولی کارهای دیگر را بخوبی انجام نداده است، می توانید بگونه ای با او صحبت کنید که باز هم اعتماد به نفسش هم بیشتر شو د و هم شما حرف دلتان را به او بزنید:

۱- کارهای خوبی را که فرزند شما انجام داده است را بیان کنید.

۲- کارهایی را که خوب انجام نداده است و جای کار دارد را مطرح کنید.

۳- صحبت های خود را با یک جمله انگیزشی مثبت و بصورت کلی تمام کنید.

مثال : فرض کنید می خواهیم با فرزندی که درسهای خود را بطور کامل نمی خواند، هم تذکر دهید و هم انگیزه:

۱- امروز خیلی به مادرت در انجام کارهای خانه کمک کردی و خیلی تشکر می کنم و کارهای مربوط به مدرس را هم انجام دادی

۲- برای اینکه در مدرسه بتوانی به درسها بخوبی پاسخ بدهی باید درسهایت را کامل بخوانی.

۳- با این وجود، خیلی خوشحال هستیم که هر روز در انجام کارهایت منظم تر می شوی و به دیگران هم کمک می کنی …  

هیچگاه با فرزند خود جر و بحث نکنید. چرا که سبب می شود صحبت های واقعی خود را به شما نگوید و در لاک تنهایی خود فرو رود..

 

اعتماد به نفس نوجوان

 

۵- درک احساسات کودکان و افزایش اعتماد به نفس کودکان

درک احساسات کودکان و صحبت های آنها موضوعی است که بسیاری از والدین به آن اهمیتی نمی دهند! هنگامی که فرزند ما صحبتی را انجام می دهد که در آن احساس خود را به یک موضوع بیان می کند، گاه پیش آمده که آن احساس را رد کرده و صحبت خود را انجام می دهید بدون آنکه به احساس او توجهی کنیم!

فرض کنید که فرزند شما بیان می کند : این برنامه تلویزیونی، برنامه جالبی نیست و خسته کننده شده برام و شما در پاسخ او می گویید : نه این برنامه خیلی هم  مفیده و مطالب خوبی را بیان می کنه که می تونه برای تو هم مفید باشه !  

یا هنگامی که فرزند شما بیان می کند : از انجام تکالیف مدرسه بطور پیوسته واقعا خسته شدم و آزار دهنده شده و شما در پاسخ می گویید : اصلا اینجور نیست،‌ این تکالیف برای اینه که تو قوی بشی و درس ها را خوب بفهمی ..  

اعتماد به نفس نوجوان

  بنظر شما،‌با این صحبت هایی که با فرزند خودتان انجام دادید و یا  جملات مشابه، توانسته اید که او را همراه خود کنید و حس او را خوب کنید !

قطعا فرزند شما هم یک انسان همانند شماست که سرشار از احساس است!

 

موضوع واقعی که در اینجا باید مدنظر داشت این است که در ارتباط با فرزندانمان، باید خودمان را جای آنها بگذاریم و از دید آنها موضوع را گوش دهیم.  

پس این برنامه برای تو خسته کننده شده و خیلی دوست نداری ببینی .. پس از انجام تکالیف مدرسه بطور پیوسته خسته شدی و خیلی خوبه که کمی بین تکالیف استراحت کنی ..  

۶- مراحل یک گفتگوی عالی با کودکان و افزایش اعتماد به نفس کودکان

برای اینکه بتوانید یک گفتگوی خوب را با فرزند خود ایجاد نمایید نیاز است تارفتارهایی مناسب و مشخص را داشته باشید.

۱- اولین مرحله، گوش دادن موثر است

باید جملاتی که فرزند شما بیان می کند را بخوبی گوش دهد و دقت بالایی رو ی صحبت های او داشته باشید. مهارت گوش دادن موثر،‌یکی از مهمترین مهارت هایی است که افراد حرفه ای و سخنوران بزرگ آن را بخوبی دارند و از این موضوع برای تفهیم صحبت های خود به دیگران استفاده می کنند.

این مقاله را حتما مشاهده بفرمائید
رفع خجولی بودن و کمرویی و افزایش اعتماد به نفس

باید بخوبی صحبت های دیگران گوش دهیم تا نیازهای آنها را بشناسیم و بعد صحبتی را در راستای رفع نیازهای  آنها بیان کنیم.

۲- همراهی کردن

در حین صحبت کردن با فرزندتان باید بخوبی با او همراهی کنید. هنگامی که فرزند شما احساسات خود را بیان می کند با کلماتی مانند : آهان ،‌جدی ، چه جالب، واقعا و … کلماتی شبیه به آن باید بتوانید صحبت های او را همراهی کنید تا حس خوبی را در او ایجاد نمائید.

هنگامی که فرزند شما احساس کند که شما در صحبت های او همراهی می کنید قطعا احساسات خود را بخوبی بیان می کند و حرفی را مخفی نمی کند.

در مورد احساسات فرزند خود، بخوبی صحبت کنید و  بگونه ای بیان کنید که برای شما،‌احساسات او اهمیت دارد. هنگامی که به صحبت های او اهمیت قائل می شوید و بخوبی گوش می دهید، صحبت های خود را با شما مخفی نخواهد کرد و شما یک محرم اسرار او خواهید بود.  

 

اعتماد به نفس نوجوان

 

۳- تائید کردن

هنگامی که فرزند شما در صحبت های خود یک موضوع مهمی را بیان می کند که جای تشکر و قدردانی دارد،‌حتما با کلمات و اصطلاحاتی این کار را انجام دهید.

آفرین،‌چقدر خوب خیلی عالیه،‌ واقعا بهت افتخار می کنم صد آفرین ،‌دقیقا همینطور هست که میگی … و بسیاری اصطلاحات دیگر که همانند اینها سبب ایجاد تشویق کودک می شود  

۴- نگاه چشمی موثر

هنگامی که فرزند شما با شما صحبت می کند باید بخوبی به چهره او نگاه کنید. اینکار علاوه بر احترام به شخصیت او،‌کمک می کند که او صحبت های خود را با شما ادامه دهد.

هنگامی که به فردی در حین صحبت نگاه نمی کنید،‌این موضوع را بیان کنید که برای صحبت های او و خودش اهمیتی قائل نیستید! در کل باید بگونه ای با کودک رفتار کرد که بخوبی درک کند صحبت ها و احساسات او برای شما مهم هستند و برای دیدگاهها و نگرش او اهمیت فراوانی قائل هستید.

کودکان آینه رفتارهای ما هستند!

 

این جمله را شاید بارها شنیده باشید. واقعیت هم همین است. هنگامی که به صحبت های او گوش می دهیم و ارزش قائل می شویم آنها هم هنگام صحبت کردن ما،‌بخوبی گوش می دهند و اهمیت فراوانی برای صحبت ما قائل خواهند شد.  

اعتماد به نفس نوجوان

 

اقدامک :

همین امروز به صحبت های فرزند خود بخوبی گوش دهید و با او بخوبی مطابق مراحلی که بیان شد همراهی کنید. می توانید تجربیات خود را نیز اینجا به اشتراک بگذارید.  


فرزندان درونگرا و برونگرا

بعضی از بچه ها درونگرا و بعضی برونگرا هستند. اینها شخصیت فرزند شماست و بدین معنی نیست که اگر درونگرا است فردی است که اعتماد به نفس ندارد و نمی تواند کاره ای شود!

درونگراها دوست دارند در تنهایی باشند و نقاشی بکشند و با خود بازی کنند و بنویسند و …. برونگراها هم دوست دارند که در جمع باشند بازیهای  گروهی به تعداد زیاد را دوست دارند و …

نباید به این تفکر که بازی در جمع های بزرگ می تواند اعتماد به نفس فرزند شما را زیاد کند، فرزند درونگرای خود را مجبور کنید که به بازی با بچه هایی برود که دوست ندارد با آنها در آن لحظه بازی کند. یا فرزند برونگرای خود را از بازی با دوستان خود منع کنید و او را در خانه نگهدارید.

خصوصیات بچه ها را باید متوجه شد و پذیرفت که هر کدام خصوصیات و توانمندی های خاص خود را دارند.

باید بدانیم که دنیا هر روز متحول تر می شود و باید هوشمندانه با فرزندان خود رفتار کنیم و صحبت کنیم.

روزی بالاخره جای ما با آنها تغییر خواهد کرد و اگر فرزندانی با اعتماد به نفس پرورش داده باشیم، می توانند در آینده هم کارهای بزرگی انجام دهند و بخوبی حواسشان به شما و زندگی شما و خودشان باشد.  

فرزندانی با اعتماد به نفس پرورش دهید و این بزرگترین و با ارزش ترین کار دنیاست که می توانید انجام دهید.

داستان واقعی علیرضا

علیرضا یکی از دوستان زمان بچگی من بود. علارغم اینکه در نقاشی و خطاطی و هنرهای مختلفی زبانزد بود و همه اطرافیان و بچه های مدرسه دوست داشتند مثل او باشند، اما بدلیل اینکه والدین او رفتار مناسبی با او در ارتباطات نداشتند، حس اعتماد به نفس خوبی نداشت.

والدین او چندان به مهارت های هنری او اهمیت خاصی نمی دادند و بیشتر تمرکزشان بر این بود که او در درس های دیگر قوی شود و مهندس شود. با وجود تمام توانائی های او در هنر، او سال ها بعد در دانشگاه قبول نشد و بعد از سربازی هم نتوانست از مهارت هنری خود به نفع خود و خانواده خود بهره بگیرد.

اگر والدین او به هنر او اهمیت قائل بودند و  او را تشویق می کردند و حس اعتماد به نفس او را افزایش می دادند قطعا می توانست از هنر خود در راستای درآمدزایی برای خانواده خود استفاده کند اما هم اکنون در جایی بعنوان نگهبان ساده مشغول است و از توانائی های خود به هیچ عنوان استفاده نکرد!  

اعتماد به نفس نوجوانان

 


راهکارهایی برای افزایش اعتماد به نفس و فن بیان کودکان و نوجوانان

۱-    تشویق کردن

با تشویق کودکان خود حتی برای کارهای کوچک، سبب می شویم تا حس خوبی نسبت به خود و کارهای خود داشته باشند و حس مسولیت پذیری خود را افزایش دهند و در کارهای مختلف، داوطلب باشند.

تشویق، مغذی ترین ماده برای روح و روان انسان است و سبب می شود که کارهای خوب بخوبی در روح انسان ماندگار شود و بصورتعادت در بیاید. در کوچکترین کارها هم فرزندان خود را تشویق نمایید تا حس خوبی نسبت به خود بدست بیاورند و اعتماد به نفس آنها افزایش یابد.

به قول و قراراهایی که با فرزند خود می گذارید احترام قائل شوید و عمل کنید تا حس ارزشمندی را به او هدیه دهید.

 

۲-   نام بردن خوب فرزندان

هنگامی که در ابتدای نام فرزند خود، آقا یا خانم استفاده می کنیم سبب می شود تا حس خوبی نسبت به خود داشته باشند و خود را مانند بزرگترها ارزشمند بدانند.  

۳-  قوانین و باورها

هنگامی که فرزندان ما برای کارهای خود قوانین خاصی را بدانند و یکسری باورهای خوبی داشته باشند که راهنمای آنها در انجام کارها و تصمیمات روزمره باشد، می توانند با حس اعتماد به نفس بالایی با مشکلات روبرو شوند.

به فرزندان خود قوانین زندگی و ارتباطات را یاد دهید و بیاموزید که با دیگران چگونه ارتباط برقرار نمایند و صحبت نمایند تا بتوانند بخوبی از عهده هر کاری در آینده بر آیند. برای اینکه به فرزندان خود بتوانید حس اعتماد به نفس را بدهید در ابتدا خود باید بیاموزید که چگونه اعتماد به نفس داشته باشید و مهارت سخنوری و فن بیان را بیاموزید.  

حس اعتماد به نفس در کودکان از ضریب هوشی هم می تواند در آینده کارسازتر شود!

  هنگامی که فرزند شما به توانائی های خود اعتماد داشته باشد و برای خود ارزش قائل باشد، براحتی می تواند مسائل خود را حل نماید و در زندگی خود بدرخشد و قهرمان زندگی دیگران هم باشد!  

نوجوان 5 Scaled

 

۴-   جلو انداختن کودکان

به جای اینکه خود شما کارهایی مانند خرید را انجام دهید فرزندان خود را جلو بندازید تا این کار را انجام دهند. این کار سبب افزایش حس اعتماد به نفس در کودکان و اینکه می توانند کاری را انجام دهند، شود.  

۵-   انجام کارهای گروهی

کودک خود را به مکان هایی ببرید یا فضایی را ایجاد نمائید که کودک شما بتواند با دیگران تعامل داشته باشد و صحبت نماید تا حس اعتماد به نفسش بیشتر شود.

ایجاد تعامل با دیگران و ارتباط با دیگران، یکی از مواردی هست که سبب میشود خجالت درکودکان ما کاهش یابد. فرزند خود را در همفکری های خانوادگی مشارکت دهید.

هنگامی که در مورد یک مشکل می خواهید در خانواده صحبت کنید او را مشارکت دهید و از نظرات او هم استفاده کنید. مثلا می توانید در بعضی امور از اعضای خانواده بخواهید که نظرات خود را بیان کنند و در دفتر یا تخته بنویسید تا حس بهتری را ایجاد کنید. به فرزند خود بیاموزید که هر کسی می تواند ایده خوبی برای یک مشکل داشته باشد.

چکار می توانیم انجام دهیم تا زندگی و خانواده ای بهتر داشته باشیم؟ این سوال می تواند خیلی موثر واقع شود و ذهن فرزند شما را تحریک و تقویت کند و مشارکت خوبی در بحث های کلامی داشته باشد.  

۶-   خواندن کتاب شعر یا داستان

اگر شما فرزندی کوچک بهمراه یک فرزند بزرگتر دارید، برای اینکه حس اعتماد به نفس فرزند بزرگ را افزایش دهید از او بخواهید که برای فرزند کوچک، کتابی شعر یا داستان را بخوانید. این کار سبب می شود که فرزند بزرگ، خود را فردی مهم در پیش فرزند کوچک احساس کند و اعتماد به نفسش بیشتر شود.  

۷-   حامی بچه ها باشید:

دست بچه ها همیشه در دستان شما نیست اما قلبشان همیشه در دستانتان می ماند! هنگامی که از فرزندان خود حمایت می کنید سبب می شود که حس بزرگ بودن و عزیز بودن را درک کنند و رشد کنند و تغییر کنند و بزرگ شوند.

فرزندان خود را باید حمایت کنید تا رشد کنند و این وسیله ای است برای قهرمان شدن آنها

با فرزند خود گاهی خلوت کنید و در مورد آرزوهایش صحبت کنید و اینکه دوست دارد اکنون و در همچنین در آینده چه کاری را انجام دهد.  

فن بیان و اعتماد به نفس نوجوانان

 

راه های حمایت از فرزندان

همیشه از فرزندان خود بخواهید که در مورد آرزوها و اهداف خود صحبت کنند و آنها ر اتشویق کنید که در مورد آنها با جزئیات صحبت کنند تجربه هایی را برای آنها فراهم کنید که توانمندی خود را بسنجند و بدانند که چگونه باید با مسائل روبرو شد و حس هدفمندی پیدا کنند به آنها بگوئید که منحصر به فرد و خاص هستند.

اگر نمی توانید این موضوع را بصورت مستقیم بیان کنید، بطور غیر مستقیم برایشان بیان کنید.

توانائی ها ی فرزندانتان را بیان کنید و تحسین کنید و تشویق شان کنید که کارهای بزرگ  را به مرور و پشتکار انجام دهند.

در حین کارهای مختلف و برقرای ارتباط با دیگران، حامی آنها باشید و اطلاعات لازم را به آنها بدهید.  

فن بیان و اعتماد به نفس نوجوانان

۸- خوب به صحبت های آنها گوش دهید

خوب به حرفهایشان گوش دهید و به صحبت های آنها ارزش قائل شوید تا حرف دل خود را هم بخوبی بیان کنند. هنگامی که فرزند شما در حال صحبت کردن است به حرف های او بخوبی گوش دهید و نشان دهید که صحبت هایش برای شما، ارزشمند است.

همین کار سبب می شود که خود و صحبت های خود را ارزشمند بداند. ارزشمندتر ین هدیه شما به او این است که به صحبت های او بخوبی گوش دهید.این کار سبب می شود که متوجه شوید که دقیقا به چه چیزی علاقه دارند.

در هنگام صحبت کردن، بخوبی و با تمام وجود به او نگاه کنید و او را همراهی و تایید کنید  و نشان دهید که تمام و کمال در خدمت او هستید. چرا که سبب می شود او حس بی ارزشی پیدا کند و همین مسیر بی ارزشی را با افکار و رفتار خود نشان دهد.  

۹- گاهی نامه بنویسید!

گهگاهی برای فرزند خود نامه بنویسید. این کار سبب می شود علاوه بر حس ارزشمندی و عزت نفس، او هم یاد بگیرد تا احساسات خود را  در قالب کلمات بیان کند. اینگونه احساس می کند که فردی با ارزش است.

احمدرضا

احمدرضا

من احمدرضا فاضلي، مدرس و مشاور فن بیان و رشد فردی هستم. اینجا تلاش دارم با آموزش مهارت فن بیان، سخنوری و اعتماد به نفس، کمک نمایم تا قابليت و توانائی های خود را بطور اثربخش ارتقاء و ارائه دهيد و ارتباطاتی قدرتمند و اثر گذار را در زندگی و كسب و كار خود ايجاد نمائيد و قهرمان زندگی خودتان باشید ...

رایگان شد!

رایگان شد!

مقالات مرتبط

4 دیدگاه

به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید