برنامه توسعه فردی idp، فرآیندی است در برگیرنده موضوعات شخصی، آموزشی، سازمانی و … که باید به طور مستمر و مداوم انجام شود. این فرایند در راستای بهبود زندگی فردی و اجتماعی فرد برنامهریزی و اجرا میشود. در این حالت فرد تمام استعدادهای بالقوه خود را شناسایی میکند و فعالیتهای لازم در جهت بالفعل درآوردن آنها را انجام میدهد. فعالیتهایی که در راستای افزایش تواناییها و یادگیریهای وی صورت میگیرد.
به عبارتی سادهتر، فرد از استعدادهای نهفته خود اطلاع پیدا میکند و برای رسیدن به اهداف خود در زندگی فردی یا شغلی نقشهای مدون ترسیم میکند. نقشهای عملی و کاربردی که با انجام مراحل گامبهگام آن، موفقیت بیشازپیش وی را رقم میزند.
در برنامه توسعه فردی idp، تمام پرسنل سازمان اعم از کارمندان، مدیران و سرپرستهای آن ها متعهد به انجام اقداماتی در راستای رشد حرفهای خود و سود آن برای سازمان میشوند. اجرای این اقدامات و برنامهها باعث افزایش مشارکت و انسجام بین کارمندان و مدیران سازمان میشود. زیرا کارمندان مشاهده میکنند که مدیران سازمان برای پیشرفت و موفقیت آنها تلاش و سرمایهگذاری میکنند.
اجزای یک برنامه توسعه فردی idp :
برای نوشتن یک برنامه توسعه فردی idp، باید با اجزای آن آشنایی کامل داشته باشید. شناخت این اجزا در تهیه یک برنامه مدون و شخصیسازی آن بسیار مؤثر است. این اجزا موارد زیر را در برمیگیرد:
- تدوین مسیر و اهداف شغلی
- شناخت توانمندیها و استعدادها
- شناسایی نیازها و فرصتهای توسعهای
- مشخصکردن برنامههای عملیاتی
در ادامه به توضیح و شرح هرکدام از این اجزا میپردازیم.
تدوین مسیر و اهداف
در تدوین یک برنامه توسعه فردی idp، شما تمام اهداف را با جزئیات دقیق بنویسید. مسیری که قرار است از نقطه A به نقطه B برسید را مشخص کنید. با این نکته که تاریخ رسیدن به مقصد موردنظر هم برای شما مشخص باشد تا احیاناً اگر تأخیر و تداخلی در زمان دستیابی به اهدافتان پیش آمد، بتوانید با نگاه به مسیر طی شده دوباره در مسیر صحیح و درست گام بردارید.
شناخت توانمندیها و استعدادها
با شناخت استعدادهای بالقوه خود میتوانید، آنها را در راستای رسیدن به اهداف شخصی و سازمانی ارتقا و بهبود دهید. همچنین با تمرکز بر اهداف خود مهارتهای لازم برای رسیدن به آنها را کسب میکنید. اینکه چهکارهایی شما را از رسیدن به اهدافتان دور میکند و باید آنها را از لیست زندگی روزمرهتان حذف کنید و بالعکس چهکارهایی به شما در رشد و توسعه فردیتان مؤثر بوده و به شما در تحقق اهدافتان کمک میکنند.
شناسایی نیازها و فرصت های توسعه ای
نیازها و فرصتهای توسعهای را با یکی از اهدافتان مرتبط سازید. چنانچه نیاز به “تقویت مهارتهای اجتماعی و ارتباطی” داشته باشید، با شرکت در دورهها و کارگاه نسبت به تقویت مهارت خود اقدام کنید. تمرینات و آموزشهای رسمی برای بهبود فرصتهای توسعهای را نادیده نگیرید.
مشخصکردن برنامههای عملیاتی
برنامه توسعه فردی idp، باید کاملاً عملیاتی و قابلاجرا باشد. در تدوین این برنامه از یک مربی کمک بگیرید. با اعضای مختلف سازمان مصاحبه داشته باشید. در همایشهای شغلی و سازمانی شرکت کنید و برای رسیدن به یک موقعیت شغلی بهتر تلاش کنید.
چه راه کارهایی برای اجرای برنامه توسعه فردی idp باید انجام داد؟
-
مسئولیتپذیری
از نتایج کارتان هراس نداشته باشید. مسئولیت تمام آنها را بپذیرید. اگر در این زمینه نقص و کوتاهی داشتید دیگران را متهم نکنید. با خود صادق باشید و شجاعت روبهروشدن با کارهای خود را داشته باشید.
۲.کنترل استرس و اضطراب
در مسیر پیشرفت و توسعه استرس نداشته باشید. استرس بزرگترین مانع در رسیدن شما به اهدافتان است. آرامش خود را حفظ کنید و با طمأنینه بهسوی اهداف خود گام بردارید.
-
خودباوری
اگر چند بار شکست خوردید، با اعتمادبهنفس و تلاش برای رسیدن به موفقیت اقدام کنید.
نوشتن یک برنامه توسعه فردی idp مؤثر و کامل
بهتر است بدانید که نوشتن برنامه توسعه فردی idp با جزئیات، به شما در رسیدن به اهدافتان و در نهایت موفقیت بسیار کارا و مؤثر است. زیرا شما سریعتر و راحتتر به اهدافتان در زندگی شخصی و حرفهای دست میرسید. قبل از اینکه شروع به نوشتن برنامه کنید ابتدا باید موارد زیر را در نظر بگیرید:
- مهمترین هدف خود در زندگی را مشخص کنید.
- دلیلتان برای رسیدن به این هدف را در چند جمله برای خود توضیح دهید.
- مراحلی که برای رسیدن به این هدف باید طی کنید را بنویسید.
به تکتک این موارد با تفکر پاسخ بدهید. شالوده اصلی برنامه با مشخصکردن اهدافتان پایهریزی میشود. تا جایی که امکان دارد با جزئیات و دقیق این مطالب را یادداشت کنید. زمان صرف کنید. از موانع و مشکلات نهراسید. نباید انتظار داشته باشید که در مدتزمان کوتاهی به یک برنامه کامل و جامع برسید. با بد برنامهریزی کوتاهمدت و بلندمدت داشته باشید و برنامههای خود را بهخوبی اجرا کنید.
در ادامه نحوه نگارش یک برنامه توسعه فردی idp اثربخش را به شما یاد میدهیم. شما با انجام مراحل زیر میتوانید یک برنامه شخصی خارقالعادهای بنویسید و با اجرای آن، زندگی فردی و اجتماعی خود را بهصورت کاملاً حرفهای بهبود و ارتقا دهید.
چگونه یک برنامه توسعه فردی idp جامع و منحصربهفرد بنویسیم؟
به کمک یک منتور یا مربی شروع به نوشتن برنامه توسعه فردی idp، کنید. با نگاهی به عملکرد سالانه خود در سازمان برای ارتقای یک مهارت خاص برنامهریزی کنید و تمام تلاش و اقدامات خود را برای رسیدن به نقطه مطلوب به کار ببندید.
نوشتن اهداف شغلی و حرفهای
هدفهای کوتاهمدت و بلندمدت خود را بنویسید. چه عواملی در شما انگیزه و اشتیاق ایجاد میکنند؟ همچنین عوامل مؤثر در پیشرفت خود را شناسایی کنید. از فرصتهایی که اکنون وجود دارند، بهره ببرید و برای رسیدن به جایگاه موردنظر خود در شش ماه، یک سال و پنج سال آینده برنامهریزی کنید.
شناسایی نقاط ضعف و قوت
دانش و مهارتهای خود را در زمینههای گوناگون شناسایی کنید. به یک خودشناسی در زمینه استعدادهای بالقوه خود برسید. با کمکگرفتن از یک منتور میتوانید شناخت بهتری از ویژگیها و عملکردهای فردی و اجتماعی خود داشته باشید.
برنامهریزی و اقدام برای رسیدن به اهداف
این مرحله یکی از پارامترهای ارزشمند برنامه توسعه فردی idp است. زیرا اغلب فعالیتهایی که انجام میشود در مرحله قبل متوقف میشوند و اقدامی برای عملیاتی شدن آنها انجام نمیشود.
شما بعد از اینکه اهداف خود را تعیین کردید، تلاش خود را برای رسیدن به آنها بکار گیرید. این کار نباید فقط به نوشتن روی کاغذ محدود شود. اینکه برای ارتقا از موقعیت فعلی به جایگاه شغلی مورد نظرتان چهکارهایی باید انجام دهید؟ برای رسیدن به این مقام کدامیک از مهارتهای خود را باید بهبود دهید؟ آیا نیاز به شرکت در دورهها و کارگاههای مهارتی دارید؟ همچنین نقاط قوتتان که در مرحله قبل شناسایی کردید، چگونه میتوانند به شما در راستای اهدافتان کمک کنند؟
ارزیابی و بررسی دستاوردها
در راستای اقداماتی که برای بهبود عملکرد سازمانی خود انجام میدهید، باید معیار سنجشی برای خود در نظر بگیرید. با ارزیابی از خود میزان پیشرفت در کسب مهارت و درنهایت رسیدن به هدف خود را میسنجید. این مرحله مهمترین گام در برنامه توسعه فردی idp است.
در این مرحله مسیر پیشرفتتان را از ابتدا تا انتها بررسی میکنید و به یک ارزیابی دقیق و از مسائل میرسید. موفقیتها و دستاوردهایتان چه بوده است و کدام مسئله نیاز به رسیدگی و توجه بیشتری دارد؟
جمعبندی
برنامه توسعه فردی idp را در تمام ابعاد زندگی شخصی و اجتماعی خود به کار گیرید. اهداف چندماهه و چندساله برای خود تعیین کنید. خود را ارزیابی و نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنید. تمام تلاش خود را برای بهبود و ارتقا در راستای رسیدن به اهدافتان به کار گیرید. دورههای ششماهه، یکساله برای بررسی میزان پیشرفت خود در نظر بگیرید. بهخاطر داشته باشید نوشتن یک برنامه توسعه باید تحت نظارت و به کمک یک مربی انجام شود.
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سپاس فراوان از استاد عالی قدر ,
از دوره ای که در واتس پا گذاشتید خیلی بهره بردم و از نوشته های روزانه ای که می فرستید هم همین طور . امیدوارم روزی برسد که بتوانم این همه محبت شما را جبران کنم .
سلام و درود بر شما بزرگوار
تشکر از همراهی شما ممنونم از نظر و لطفی که با ما دارید
امیدوارم که مطالب سبب اتفاقات بزرگ زندگی شما شود
باتشکر
سلام و درود.مطالب عنوان شده بسیار مفید بود تشکر میکنم از زحمات جنابعالی
سلام و درود
پاینده باشید ممنونم از همراهی تان